Circulair bouwen

We zijn al op weg!

De beschikbaarheid van grondstoffen is eindig, daarom is circulair bouwen ontstaan. Op=op. Daarom werkt Nederland toe naar een circulaire economie in 2050. Producten en grondstoffen zo veel mogelijk hergebruiken en waardevernietiging minimaliseren, dat is het doel. Wij nemen onze verantwoordelijkheid om hier actief aan bij te dragen, samen met onze kopers, huurders, opdrachtgevers, gemeenten en ketenpartners.

Duurzame & vitale samenleving

Bij Hendriks Coppelmans zien wij het als onze taak om een verschil te maken en mensen mee te nemen in de noodzaak van gedragsverandering. Want bijdragen aan een duurzame en vitale samenleving zit in ons bloed. Wij komen daarom zelf in actie, maar willen ook andere mensen enthousiasmeren om mee te doen in die circulaire transitie. Net zoals we eerder deden met de energietransitie en sociale innovatie.

Het voortouw nemen

Binnen ons bedrijf is de werkgroep Circulaire Economie stevig aan de slag. Via een hbo-afstudeeropdracht werken we nauw samen met het onderwijsveld. Inmiddels benaderen we circulair grondstoffengebruik via vier aandachtsgebieden (zie illustratie). Deze vertalen we nu naar concrete (deel)projecten. Ons devies: gewoon handen uit de mouwen en al doende leren. Samen met onze partners het elke dag beter doen: daar gaan we voor. 

Onze best practices

  • Bij een project voor BrabantWonen aan de Mozartsingel in Den Bosch vangen we regenwater op voor toiletspoeling en passen we veel bio-based materialen toe: houtconstructie-elementen, isolatie van houtvezel, keramische gevelbekleding met een vulling van hout, gerecyclede gipsplaten en bitumen en sedum op het dak. De hoofddraagconstructie voeren we uit in Cross Laminated Timber (CLT).

 

  • Een ander voorbeeld is onze bijdrage in het meest duurzame bouwteam van Nederland, waarmee we in Waalre aan de slag gaan: bestaande woningen fungeren hier als donor voor de nieuwbouw en we passen circulair beton toe. Zo behalen we een flinke CO2-reductie.

 

  • Bij onze projecten Rietland in Beek en Donk en Groote Hoeven in Someren pasten we een Madaster materialenpaspoort toe. Doel van zo’n paspoort is afval te elimineren door materialen een identiteit te geven.

Publicaties:

 

Bezoek ook onze Ga Verder Sessie circulair bouwen. Klik voor meer informatie.

Meer weten? Neem contact op!

Anita Pauwels
Projectontwikkelaar
T: (0413) 26 48 33
"Zullen we samen wonen geweldig maken?"