15 april 2024

Industrieel bouwen met co-makers: recept voor duurzame woontoekomst

Terug

Modulair bouwen: wij zien het als dé sleutel om snel kwalitatief hoogwaardige, betaalbare en duurzame woningen te realiseren. Niet voor niets richtten we vorig jaar onze Modulefabrique® op. Het uitgangspunt? We benutten de productiecapaciteit van vaste partners. Wij op onze beurt nemen (een deel van) de productengineering over. We breken de traditionele scheidingen in de bouwketen af. Geelen Beton is de eerste co-maker waarmee we deze samenwerking aangaan. “Een echte win-winsituatie”, stelt commercieel directeur Ruud van de Rakt (Geelen Beton). “Hiermee zetten we nu écht grote stappen op het gebied van duurzaamheid.”

Vaste partners

Binnen de Modulefabrique realiseren we voor heel Hendriks geprefabriceerde woningmodules, te beginnen met het casco: wanden, vloeren en daken. Alleen de houtskeletbouwelementen (specials) bouwen we zelf; alle andere modulaire elementen komen van co-makers. Zij produceren ónze modules met hún machines. Zo maken we optimaal gebruik van ieders expertise, capaciteit en productieomgeving. En kunnen we bouwprojecten veel sneller voltooien dan bij traditionele bouwmethodes. Met Geelen Beton hebben we nu onze eerste partner. Dit Limburgse bedrijf met vestigingen in Wanssum en Posterholt levert alle benodigde ribben- en breedplaatvloeren voor onze bouwprojecten. Ondertussen bouwen we actief verder aan andere partnerships met co-makers, onder meer voor kanaalplaatvloeren, CLT-elementen en biobased modules (zowel isolatie- als plaatmaterialen).

Uitbouwen samenwerking

Al tientallen jaren levert familiebedrijf Geelen Beton onder meer breedplaat- en ribbenvloeren voor de gebouwen die we realiseren. “Vanuit onze goede relatie met Hendriks Coppelmans en Hendriks bouwen we deze samenwerking nu verder uit”, vertelt Ruud van de Rakt. “Allebei hebben we een flinke drive om te verbeteren en te vernieuwen, zeker op het gebied van duurzaamheid. We zien het als een kans om zelf het voortouw te nemen en niet te wachten tot anderen in beweging komen. De Modulefabrique is een mooi voorbeeld van zo’n initiatief. We wisten dan ook snel dat we hierin een partner wilden zijn.”

Verschuivingen bij ontwerp en engineering

Waar de Modulefabrique kan bouwen op de capaciteit en expertise van Geelen Beton, is het betonbedrijf door de samenwerking verzekerd van afzet en innovatiekracht. Ruud van de Rakt: “En we zien nog meer voordelen. Bijvoorbeeld op het vlak van productengineering. We onderzoeken nu welk deel van het ontwerpproces door de Modulefabrique gedaan kan worden. Handig voor ons én de mensen van Hendriks. Zij kunnen als aannemende partij de installateurs in een eerder stadium aansturen dan dat wij dat kunnen. Die afstemming is extra belangrijk omdat in breedplaatvloeren veel installatiecomponenten verwerkt worden. Door het verschuiven van engineeringstaken naar de Modulefabrique worden eventuele knelpunten al in de ontwerpfase opgelost in plaats van op de bouwplaats. Dat scheelt ons als keten tijd en geld.”

Circulaire breedplaatvloeren: Nederlandse primeur

Het co-makerschap met de Modulefabrique sluit perfect aan bij de duurzame ambities van Geelen Beton, vertelt Ruud van de Rakt: “We committeren ons aan het Betonakkoord, dat focust op de verduurzaming van beton. Door de samenwerking met Hendriks zetten we nu nog grotere stappen. Zo kunnen we als eerste in Nederland breedplaatvloeren leveren met deze mate van circulariteit. Daarbij maken we gebruik van de output van de ARAC breker, die hoogwaardig zand, grind en vulstof scheidt uit betonpuin. Deze grondstoffen passen we vervolgens toe in onze breedplaatvloeren. We onderzoeken ook de mogelijkheid om deze circulaire breedplaatvloeren breder in de markt uit te zetten.”

KOMO-keurmerk

De eerste resultaten met de hoogwaardige grondstoffen uit de ARAC breker, zijn positief. Ruud van de Rakt: “Binnenkort krijgen we bezoek van Kiwa. Zij controleren of de vloeren aan de eisen voldoen en geven hiervoor het KOMO-keurmerk af. Ik verwacht dat we binnen een maand de eerste KOMO-gecertificeerde breedplaatvloeren leveren. Een mooie ontwikkeling die we alleen kunnen waarmaken met partners met dezelfde ambities als wij. Ik ben blij dat Hendriks en Geelen elkaar hierin hebben gevonden.”

Meer weten over de Modulefabrique of de mogelijkheden voor een samenwerking? Neem contact op met Carl Dolmans via 06 – 10 32 68 82 of cdolmans@hendrikscoppelmans.nl.

Meer weten? Neem contact op!

Carl Dolmans
Directeur nieuwbouw
T: (0413) 26 48 33
"Zullen we samen wonen geweldig maken?"
Hendriks Coppelmans is onderdeel van Hendriks Bouw en Ontwikkeling