Prefabricage

Hogere kwaliteit en efficiëntere bouwprocessen

Krapte op de arbeidsmarkt, stijgende bouwkosten, hogere kwaliteitseisen en een oplopende woningbehoefte. Hoe blijven we dan toch toekomstbestendig? Door verder te kijken en traditionele werkwijzen radicaal anders aan te pakken. Dankzij onze prefab-bouwmethodes werken we niet alleen efficiënter, we verhogen ook nog eens de kwaliteit. 

prefab-houtelementen, houtskeletbouw, Isidorushoeve Beek en Donk

Van bouwen naar assembleren

Bij al onze nieuwbouwprojecten werken we de woningen in de engineeringsfase volledig uit in BIM. Bij prefab bouwen is het BIM-model zelfs uitgebreider dan bij traditionele bouw. Alleen met een goed doordacht 3D-informatiemodel vallen alle puzzelstukken op de bouwplaats op de juiste plek. Alles wat we op de bouwplaats assembleren, is eerder dus al virtueel gebouwd. Inclusief koppelingen, kozijnen en leidingwerk. Wij kiezen uit de markt steeds de best passende prefab-methode. De drie belangrijkste waarmee we werken op een rij:

 • Prefab houtconstructies

  In onze eigen FSC-gecertificeerde houtconstructiefabriek fabriceren we al vele jaren allerlei soorten prefab-elementen, zoals gevels, dakkapellen en bergingen. Weersonafhankelijke productie, licht in gewicht en goede isolatiecapaciteiten; de meerwaarde van bouwen met prefab houtconstructies (ook wel houtskeletbouw/HSB genoemd) zetten we al jaren in bij nieuwbouw, renovaties en optoppingen.
  Als hernieuwbare grondstof heeft hout een streepje voor. Het past als bouwmateriaal perfect in ambities voor circulair en biobased bouwen. Zo levert een HSB-woning bijna 25% CO2-reductie op in vergelijking met een traditionele bouwmethode. Bovendien zorgen de ademende houtconstructies voor een gezond en aangenaam binnenklimaat. Ze zijn daardoor zeer geschikt voor ecologische, duurzame en zelfs circulaire projecten.

  prefab-houtelementen, houtskeletbouw
 • Betonnen bouwelementen

De proceservaring die we met houtconstructies hebben opgedaan, zetten we inmiddels ook in bij het bouwen met prefab betonelementen. Daarbij zijn er verschillende keuzemogelijkheden, zoals het ontwerp van de basiswoning, type gevel- en dakafwerking, de kozijnindeling en materialisatie van de kozijnen (hout, kunststof of aluminium). Daardoor is de woning als het ware een modulair bouwpakket op maat. De geïsoleerde gevel-, vloer- en dak-elementen worden kant en klaar naar de bouwplaats getransporteerd. Inclusief het leidingwerk voor de installaties en voorzien van een buitenafwerking: stucwerk, houten panelen of steenstrips (compleet met voeg). En bij onze nieuwste projecten zitten zelfs de kozijnen er al in.

Bekijk hieronder hoe we bij project ’t Veldje in Boerdonk zeven complete woningen bouwden met prefab-betonelementen.

Ook project De Kraanhof in Berkel-Enschot bouwden we met prefab-betonelementen. Bekijk hier de time-lapse van de opbouw daarvan:

 • CLT: draagconstructie van hout

Vanuit onze circulaire ambitie innoveren we nu ook verder met prefab-draagconstructies die volledig bestaan uit hout oftewel cross laminated timber (CLT). Deze kruislings verlijmde massieve houten platen zijn net zo sterk als gangbare draagconstructies van kalkzandsteen of beton. Grondstoffen die we maar moeilijk kunnen hergebruiken. Dragende CLT-wand- en -vloerelementen worden in de fabriek op maat gemaakt, inclusief uitsparingen voor de kozijnen en het leidingwerk. Deze prefab-bouwmethode zetten we voor het eerst in bij een appartementengebouw in Den Bosch.

 

  •  

Prefab: hogere kwaliteit en efficiënter proces

Omdat de elementen na de engineeringsfase in de fabriek geproduceerd moeten worden, duurt het voorbereidingstraject bij prefab bouwen langer dan bij een traditionele bouw. Maar de bouwtijd is een stuk korter; ongeveer een derde van de normale periode. Dat is fijn voor omwonenden (korter overlast), maar ook voor de koper of verhuurder. Die heeft de sleutel van de woning immers eerder in handen.
Door buitenwerkzaamheden zoveel mogelijk naar binnen te verplaatsen, zijn we niet afhankelijk van weersinvloeden. Zo verhogen we de kwaliteit van de woning. Ook is ons werk door prefabricage beter planbaar en voorspelbaar, met minder faalkosten als resultaat.

Hout met duurzaam keurmerk

Als het aankomt op duurzaamheid gaan wij graag nog een stap verder. Al onze houtconstructies zijn dan ook leverbaar met FSC-keurmerk; dé internationale garantie voor duurzaam hout dat daadwerkelijk afkomstig is uit goed beheerde bossen. Als eerste in de branche zijn wij sinds 2004 volledig FSC-gecertificeerd. Onze CLT-elementen dragen het PEFC-keurmerk.

Duurzaam en circulair

Prefab-bouwmethodes zorgen voor veel minder transport- en hijsbewegingen en daarmee minder stikstofdepositie op de plek waar we bouwen. Bovendien zijn alle elementen geheel of gedeeltelijk demontabel of herbruikbaar. Ideaal voor herbestemming of zelfs het verplaatsen van de complete woning. Hoe duurzaam is dat?!

 
Bekijk hier onze referentieprojecten 

Publicaties:

Gerelateerde projecten

De projecten waarbij we deze innovatie hebben toegepast:

Liefde voor hout: duurzame en circulaire woonzorgappartementen

Project bekijken

Meer weten? Neem contact op!

Carl Dolmans
Directeur nieuwbouw
T: (0413) 26 48 33
"Zullen we samen wonen geweldig maken?"
Hendriks Coppelmans is onderdeel van Hendriks Bouw en Ontwikkeling