Geweldig wonen in Aalst-Waalre

Circulaire NOM-woningen

25 nul-op-de-meterwoningen Michiel de Ruyterstraat

duurzaam
nieuwbouw
ontwikkeling
Activiteit
corporaties
segment
Nul-op-de-meter Wonen®
Circulair bouwen
innovaties

In Aalst-Waalre hebben we een bijzonder project gebouwd voor opdrachtgever Woonstichting ’thuis. Niet alleen omdat de woningen zijn uitgerust met zonnepanelen met een dubbelfunctie, maar ook omdat een deel van het sloopmateriaal dat vrij kwam is hergebruikt. Bij de bouw is bovendien ook gebruikgemaakt van gerecyclede grondstoffen. Samen met opdrachtgever Woonstichting ‘thuis en NBArchitecten slaagden we er in om de gestelde circulaire ambities waar te maken: het verminderen van zowel CO2-uitstoot als primair grondstoffengebruik. De nieuwe huurders zijn blij met het eindresultaat. Extra bijzonder: een deel van de oorspronkelijke bewoners keerde terug op hun oude stek. ’thuis gaf hen de kans om terug te keren in de nieuwbouw.

Meer woningen gebouwd dan gesloopt

Zestien na-oorlogse woningen werden gesloopt en daar kwamen 25 woningen voor in de plaats. Door te kiezen voor een andere verdeling van de woningoppervlakte konden we dus negen extra woningen realiseren. De woningen zijn smaller maar wel dieper en hoger, met behoud van een ruime tuin.

Energiezuinig met behoud authentiek karakter

De nieuwbouwwoningen zijn ontworpen door NBArchitecten en gebouwd door bouwgroep Hendriks Coppelmans met respect voor het historische verleden van het pleintje en de woningen die er stonden. Maar wel met een eigentijdse indeling en meer comfort. De woningen zijn Nul Op de Meter (NOM). Dat betekent dat de woningen zeer goed geïsoleerd zijn, geen gasaansluiting hebben en de zonnepanelen op de woningen zoveel energie kunnen opwekken als een huishouden gemiddeld genomen over een jaar gebruikt. De zonnepanelen die hier zijn gebruikt zijn geen gewone zonnepanelen (PV-panelen) maar zogenaamde PVT-panelen. Deze halen naast elektriciteit ook warmte uit de omgeving. Deze warmte wordt gebruikt om er kraanwater en verwarmingswater mee op te warmen. Twee vliegen in een klap en dat merken de bewoners aan de energierekening.

Sloopmateriaal opnieuw gebruikt

Er is zo duurzaam mogelijk gesloopt en gebouwd. Een deel van het sloopmateriaal is opnieuw gebruikt. Eerst zijn alle oude materialen die herbruikbaar of recyclebaar waren uit de woningen gehaald. Deze materialen zijn bij een ander bouwproject weer als grondstof gebruikt. Een deel van de materialen waarmee we de nieuwe woningen hebben gebouwd is op hun beurt weer afkomstig van andere gesloopte gebouwen, zoals (heel nieuw in Nederland) het gerecycled beton. Door materialen een tweede leven te geven dragen we bij aan een circulaire samenleving en verminderen we CO2-uitstoot. Bij dit project in Waalre behaalden we een CO2-reductie van 276 ton (dat staat gelijk aan 1931 vliegreisjes naar Parijs).

Projectinformatie

Locatie: Michiel de Ruyterstraat, Aalst-Waalre
Opdrachtgever: 'thuis
Partners: NBArchitecten, Best
Periode van uitvoering: 2020 - 2021

Toegepaste innovaties:

 

Gerelateerde projecten:

 

Hendriks Coppelmans is onderdeel van Hendriks Bouw en Ontwikkeling