Brabantse Duurzaamheids Alliantie

Samen sneller verduurzamen

In West-Brabant 4.500 sociale huurwoningen sneller verduurzamen: dat is het doel van de Brabantse Duurzaamheids Alliantie (BDA). Door de alliantie is het mogelijk huurwoningen op een efficiëntere, effectievere en nog meer bewonersgerichte wijze te verduurzamen. Tegen lagere kosten én met een hogere kwaliteit. Met deze innovatieve vorm van samenwerking helpen we corporaties verder in de stevige verduurzamingsopgave.

Samenwerking tussen bouwbedrijven en woningcorporaties

De Brabantse Duurzaamheids Alliantie is in 2019 ontstaan. Het fundament is gelegd door Atriensis. Het samenwerkingsverband bestaat uit de woningcorporaties Tiwos en Thuisvester en – naast Hendriks Coppelmans – uit de bouwers Van Agtmaal, De Kok Bouwgroep, Huybregts Relou en Zwaluwe Bouw. De BDA volgt als een van de eersten het programma van de Renovatieversneller; het initiatief van de overheid om de energietransitie te stimuleren.

Samen de schouders eronder

Voor 2050 moeten in Noord-Brabant ongeveer 440.000 sociale huurwoningen CO2-neutraal zijn. Een enorme uitdaging. Inmiddels staan er via de BDA al 2.230 woningen voor verduurzaming op de rol. In de Tuinbouwstraat en op het Visserijplein in Tilburg realiseerden wij de energetische schilrenovatie van de eerste 168 woningen. Programmaleider Daniël Duijvestijn: “Ik wil het totale aantal graag snel uitbreiden tot 4.500 woningen. Belangrijk, want grotere aantallen leiden vanzelf tot meer actie, samenwerking en soepele processen. Wat mij nu juist zo aanspreekt in de aanpak van de BDA: meer tempo maken met de energietransitie door gewoon meer woningen per dag aan te pakken. Dat bereiken we door te kiezen voor een overzichtelijke aanpak waar we allemaal achter staan. En via gerichte bewonerscommunicatie helpen we corporaties om de huurders aan boord te krijgen voor de verduurzamingsopgave.”

Bundelen van vraag corporaties

Door de werkwijzen van de deelnemende corporaties én bouwers op elkaar af te stemmen ontstaat meer standaardisatie in het proces en in de maatregelen die nodig zijn voor de verduurzamingsopgave. Uiteindelijk leidt de samenwerking tot de gewenste versnelling. Daarom wil de BDA het aantal woningen uitbreiden. Daarvoor betrekken we graag nieuwe corporaties bij dit initiatief. Door de vraag van de woningcorporaties te bundelen, garanderen we de benodigde capaciteit en beheersen we de kosten.

Ook aansluiten bij de BDA of meer weten over dit initiatief? Neem dan contact op met Tjeerd van de Put. Zijn contactgegevens vind je onderaan de pagina.

Publicaties:

Gerelateerde projecten

De projecten waarbij we deze innovatie hebben toegepast:

Meer weten? Neem contact op!

Tjeerd van de Put, bedrijfsleider onderhoud
Tjeerd van de Put
Directeur onderhoud
T: (0413) 26 48 33
"Zullen we samen wonen geweldig maken?"
Hendriks Coppelmans is onderdeel van Hendriks Bouw en Ontwikkeling