Geweldig wonen in Boekel

De Oersprong: tot de knieën in de wijstnatuur

duurzaam
ontwikkeling
Activiteit
gemeenten
segment
Nul-op-de-meter Wonen®
Circulair bouwen
Prefabricage
innovaties

Uit een tender verworven plan, bestaande uit 23 nul-op-de-meterkoopwoningen in fase 1b van uitbreidingsgebied de Burgt in Boekel. Plan ‘de Oersprong’ heeft in meerdere opzichten een duidelijke verwijzing naar de aanwezige Peelrandbreuk.  De bodemgesteldheid van de zogenaamde wijstgrond, met z’n hoogteverschillen en opborrelend kwelwater, vormde dan ook een belangrijk uitgangspunt voor het ontwikkelteam (Faam Architects, Jansen Gebiedsinnovatie, van Helvoort Makelaardij).

Spelen met hoogteverschillen

De woningen worden gebouwd op een verhoging. De zichtbare plint wordt gevormd door tufsteen dat het ijzerhoudende kwelwater opzuigt en zo roestkleurige ijzeroerafzetting vormt, een ideale voedingsbodem voor plantengroei en bron van biodiversiteit. Ook in architectuur volgt het plan het bodemreliëf. Met lessenaarsdaken die ‘pieken’ op het hoogste punt in het landschap en met een unieke overgang van de privétuinen naar het landschap.

Vernieuwend in energieconcept en circulariteit

In de Oersprong passen we een innovatief energieconcept toe: een wijstwaterenergiesysteem. We maken gebruik van de constante bodemtemperatuur ter plaatse. In de verhoogde plint verwerken we horizontale warmtewisselaars die slechts 1,5 meter diep liggen. Daardoor warmen ze niet alleen op door aardwarmte, maar ook door de zon. Superefficiënt!
Op gebied van circulariteit halen we een MPG van 0,5, kiezen we voor het Madaster materialenpaspoort, maken we gebruik van onder andere circulaire baksteen, circulair beton en citumen en passen we de losmaakbaarheidsindex toe. Het plan omvat circa 23 woningen: starterswoningen, eengezinswoningen, levensloopwoningen en vrijstaande.  Start bouw verwachten we in februari 2024.

Gebiedsontwikkeling

In de Burgt ontwerpen en realiseren we voor PeelrandWonen ook 39 sociale huurwoningen en 36 sociale huurappartementen. Zo bouwen we in deze wijk aan een gebalanceerde mix van woningen die ook door de landelijke overheid wordt nagestreeft.

Projectinformatie

Locatie: Burgt 8, 5427 RN Boekel, Nederland
Opdrachtgever: Gemeente Boekel
Partners: Faam Architects, Eindhoven
Jansen Gebiedsinnovatie, Zoelen

Periode van uitvoering: 2024 - 2025

Gerelateerde projecten:

 

Hendriks Coppelmans is onderdeel van Hendriks Bouw en Ontwikkeling