Geweldig wonen in Tilburg

NOM bij appartementen: lastiger, maar het kan wel

19 huurappartementen Woonkring Chapeau

duurzaam
nieuwbouw
ontwikkeling
wonen en zorg
Activiteit
corporaties
zorg
segment
Nul-op-de-meter Wonen®
innovaties

Een woonproject voor Stichting Chapeau Woonkringen in opdracht van woningcorporatie Tiwos. Hendriks Coppelmans werd voor deze binnenstedelijke herontwikkeling geselecteerd via een EMVI-aanbesteding (engineering & build).  Het gebouw bestaat uit 19 appartementen met balkon/loggia en een centrale huiskamer. Buiten het gebouw staat een los bergingencomplex. De woningen worden verhuurd aan cliënten van Chapeau. Deze mensen hebben een psychische stoornis maar kunnen (met enige begeleiding)  zelfstandig wonen. Voor deze begeleiders (24-uurszorg) is een kantoor- en logiesfunctie beschikbaar. De appartementen hebben als enige aanpassing een telefoonverbinding vanuit het appartement naar het kantoor. De huiskamer is qua oppervlakte gelijk aan twee appartementen en kan, indien nodig, omgebouwd worden naar twee wooneenheden. Op het terrein bevindt zich ook een centrale tuin.

Creatieve dakoplossing
De huurappartementen zijn ontwikkeld conform de eisen van de Energie Prestatie Vergoeding (EPV) en NOM-keur. Dit wordt bereikt met een lucht-/waterwarmtepomp, WTW balansventilatie en PV-panelen voor de opwekking van elektra. Op de daken van het appartementsgebouw is extra dakoppervlak gecreëerd via schansconstructies. Hierop liggen de PV-panelen. De lucht-/waterwarmtepompen zijn mooi weggewerkt onder deze schansconstructies. Een mooie maar ook functionele oplossing, want de open structuur zorgt voor voldoende ventilatie en luchtcirculatie. Ook op het dak van het bergingscomplex zijn PV-panelen geplaatst.

Omgevings- en huurderscommunicatie
Vanwege de binnenstedelijke ligging en mogelijke gevoeligheden rondom de toekomstige bewoners bij omwonenden werd door Tiwos en Hendriks Coppelmans voor en tijdens de bouw veel aandacht besteed aan omgevingscommunicatie, onder andere met bewonersbijeenkomsten, (nieuws)brieven en periodiek contact met een buurtvertegenwoordiger. Om de cliënten goed voor te bereiden op het wonen in een nul-op-de-meterwoning verzorgden we bijeenkomsten en informatie voor zowel huurders, familieleden als begeleiders van Chapeau.

Projectinformatie

Locatie: Goirkestraat 17, Tilburg
Opdrachtgever: Tiwos Tilburg
Woonkring Chapeau Tilburg

Partners: DAT, Tilburg (architect)
Periode van uitvoering: 2017 - 2018

Toegepaste innovaties:

 

"Ons vertrouwen waard"

René Scherpenisse (Tiwos)

Lees het verhaal van René Scherpenisse (Tiwos)

Gerelateerde projecten: