15 april 2021

Daken die klaar zijn voor 2050 dankzij No-Regretaanpak

Terug

De missie van woningcorporatie Bergopwaarts uit Deurne? Die luidt: ‘Samen ondernemen voor Sociaal Wonen’. Bergopwaarts is toonaangevend in kwalitatief wonen, speelt snel in op ontwikkelingen, kansen en mogelijkheden én staat te boek als integere teamspeler. De juiste match voor ons dus. De afgelopen jaren werkten we vooral samen aan onderhoudsprojecten, waaronder verschillende dakrenovaties. Hugo de Vries, manager bedrijfsvoering en vastgoedrealisatie bij Bergopwaarts, vertelt je er alles over.

Hugo: “Neem bijvoorbeeld het project dat we nu samen aanvliegen, en dat Hendriks Coppelmans heeft gewonnen via onze speeddate-aanbesteding: het renoveren van maar liefst 121 daken in Asten en omgeving door energetisch onderhoud. Dit onderhoud bestaat uit een dakrenovatie, inclusief asbestverwijdering, dakisolatie en het plaatsen van zonnepanelen. Daarnaast worden de dakpannen, dakgoten en regenpijpen vervangen. En verwijderen we de schoorstenen. Ook verbeteren we de gevel door middel van spouwmuurisolatie. Het mooie van onze samenwerking is dat je wéét dat het goed zit. Je geeft je boodschappenbriefje af, en Hendriks Coppelmans zorgt dat het goed komt. Met tevreden bewoners als resultaat.”

No-Regretaanpak

In de samenwerking met Bergopwaarts staat onze No-Regretaanpak centraal. Die bestaat uit maatregelen waarvan je geen spijt krijgt, omdat je renovatie, energetische verbetering en eventueel asbestsanering combineert. Dat is kostenefficiënt en de bewoner heeft maar één keer last van de werkzaamheden. No-Regretmaatregelen zijn erop gericht om een woning nul-op-de-meter of CO2-neutraal te krijgen, om zo de bestaande woningvoorraad in 2050 klimaatneutraal te laten zijn. “Deze aanpak pasten we toe bij de Sterrenwijk in Asten”, vertelt Hugo. “Bij 76 woningen verwijderden we asbest en plaatsten we een nieuw geïsoleerd dak met indak-PV-panelen. Een win-winsituatie, want wij krijgen daken die toekomstproof zijn en de bewoner lagere energielasten en een comfortabeler huis.”

Renovatiecalculator®

En zo zijn er nog meer mooie projecten, ook in Deurne. Bijvoorbeeld de volledige renovatie van 44 woningen aan de Knippenbergstraat en omgeving, waarbij één woning van binnenuit naar nul-op-de-meter werd gebracht. En het ombouwen van eengezinswoningen naar twee woningen aan de Europastraat. “Bij al die projecten was de samenwerking open, transparant en wisten we precies wat we aan elkaar hadden”, aldus Hugo. “Daarbij was het gevoel gewoon heel goed.” Tot slot wil Hugo nog even de Renovatiecalculator® aanstippen, waarmee we aan de hand van zeven modules alle renovatiescenario’s tegen het licht houden. Daarmee vereenvoudigen we de keuzemogelijkheden en bieden we corporaties snel inzicht in de juiste koers voor hun vastgoed. Zo bood hij ook uitkomst bij een aantal projecten die we voor Bergopwaarts uitvoerden – en dan vooral de module CO2-gestuurde ventilatie. “De Renovatiecalculator geeft een heel mooi inzicht in de totaaloplossing en de financiële gevolgen van je ambities. Zo heeft Hendriks Coppelmans ons geholpen om optimale energetische keuzes te maken.”

No-Regretaanpak Hugo de Vries Bergopwaarts

Hugo de Vries, Bergopwaarts

No-Regretaanpak Bergopwaarts Asten

Woningen uit het lopende onderhoudsproject in Asten.

No-Regretaanpak Bergopwaarts Asten

Woningen uit het lopende onderhoudsproject in Asten.

Hendriks Coppelmans is onderdeel van Hendriks Bouw en Ontwikkeling