26 juni 2023

Woningen aan De Kraanhof in Berkel-Enschot opgeleverd

Terug

Bewoners 25 energiezuinige woningen ontvingen de sleutel

Tussen De Kraan en de Koningsoordlaan in Berkel-Enschot, achter de sportvelden, hebben we in opdracht van Tiwos 25 energiezuinige ‎huurwoningen gebouwd. De nieuwe bewoners van ‘De Kraanhof’ ontvingen deze week de sleutel!

Energiezuinig

De eengezinswoningen zijn verdeeld in vier woonblokken die ontworpen zijn door architectenbureau Visser & Bouwman. Qua architectuur sluiten ze mooi aan op het dorpse karakter van het naastgelegen nieuwbouwproject Koningsoord. De woningen zijn gebaseerd op ons betaalbare woningconcept BudgetRijwoning. Alle woningen zijn nul-op-de-meter gebouwd. Dat betekent dat de energie die nodig is voor verwarming, warm water, ventilatie en huishoudelijk verbruik door de woning wordt opgewekt. De woningen hebben zonnepanelen en zijn ‘all electric’. Het openbare gebied rondom de woningen is ontworpen door ingenieursbureau Vinding en wordt momenteel door firma Broeren Civil Solutions verder ingericht en aangeplant.

Innovatief betonnen casco

Bij de bouw van deze conceptwoningen is gebruik gemaakt van een zogenaamd prefab betonnen casco. Dat zijn in de fabriek geproduceerde wand- en vloerelementen, waarbij het leidingwerk, de slangen voor de vloerverwarming en de kunststof kozijnen al zijn aangebracht. De elementen worden op de bouwplaats gemonteerd en afgewerkt met traditioneel metselwerk. De bouw gaat hierdoor sneller dan een traditionele bouw.

Bewoners goed geïnformeerd over gebruik van de woning

Met een energiezuinige woning kunnen bewoners, bij een goed gebruik, besparen op hun energiekosten. “Maar dat vraagt wel wat van bewoners”, vertelt Annemieke van Elst, woonmakelaar bij Tiwos. “Het gebruik van de woning is in het begin best wel even wennen met al die slimme systemen. Dat is de reden dat we naast een uitgebreide brochure ook een filmpje hebben gemaakt waarin we precies laten zien hoe bewoners de systemen optimaal kunnen gebruiken.”

oplevering de kraanhof berkel-enschot

Nieuwe bewoonster Marielle Paijmans met haar dochter en wethouder Yusuf Çelik en Tiwos bestuurder René Scherpenisse

oplevering de kraanhof berkel-enschot

Wethouder Yusuf Çelik, Hendriks Coppelmans directeur René Beks en Tiwos bestuurder René Scherpenisse proosten op een mooi project.

oplevering de kraanhof berkel-enschot

oplevering de kraanhof berkel-enschot

Hendriks Coppelmans is onderdeel van Hendriks Bouw en Ontwikkeling