3iv

Bestaande woningen van het gas met isolatie in de woningschil

Bestaande woningen van het gas. Het is een van de grootste uitdagingen binnen de energietransitie. Op weg naar een CO2-neutrale woningvoorraad staan woningcorporaties voor de opgave om de switch te maken van gas naar een duurzame én betaalbare all electric-oplossing. Met 3iv als ons krachtig antwoord.

Integraal, innovatief en inspirerend verduurzamen 3iv logo

Om corporaties doelgericht verder te helpen, hebben we met onze partners Atriensis Innovatie en Kemkens de krachten gebundeld. Samen hebben we een innovatief concept ontwikkeld. Met 3iv ontzorgen we onze opdrachtgevers, waarbij de termen integraal, innovatief en inspirerend verduurzamen voorop staan.

Een integrale aanpak

Het transformeren van een bestaande woning hield tot nu toe vooral in dat deze van buitenaf goed geïsoleerd moest worden. Dit terwijl buitengevelisolatie een kostbare oplossing is, waarbij ook nog eens veel materialen worden gebruikt. Niet ideaal met het oog op circulariteit.
Samen met Atriensis Innovatie en Kemkens hebben we vanuit onze specialismen naar dit proces gekeken. Is van buitenaf isoleren de enige manier om een woning van het gas af te krijgen? Of kan het ook ín de schil? Absoluut! Met het 3iv-concept combineren we isolatie in de schil met warmtepomptechnieken en vraaggestuurde ventilatie. Een integrale aanpak, inclusief zonnepanelen, elektrisch koken en het afsluiten van de gasmeter.

Het 3iv-concept in het kort

Voor een investering van € 50.000,- bieden we per woning een integrale aanpak:

 • Kierdichting
 • Isoleren van vloer, dak en gevel: ín de woningschil
 • De woning gaat van het gas af
  • Aanbrengen warmtepomp
  • Elektrisch koken
  • Zonnepanelen
 • Vraaggestuurde ventilatie

Bij eengezinswoningen uit de periode 1970-1980 met gemetselde gevels (met daarin kozijnen, een zadeldak met hellingshoek van ongeveer 35 graden en twee volledige verdiepingen met een vaste trap naar de zolder) is dit het eindresultaat:

 • Luchtdichtheid: Qv10 < 1,0
 • Gevelisolatie: Rc = 1,82
 • Netto warmtevraag: < 66 kWh/m2
 • Lagetemperatuurverwarming
 • Energie-index < 0,39

Volop subsidiemogelijkheden 

Om het 3iv-concept betaalbaar te houden, maken we optimaal gebruik van subsidies. Denk daarbij aan de Renovatieversneller en de Regeling Vermindering Verhuurderheffing Verduurzaming. Zo creëren we financieel voordeel voor elke corporatie, want de subsidie is nog niet in het investeringsbedrag van € 50.000,- verwerkt.
Om corporaties verder te helpen verzorgen wij graag het complete traject. Zo hoeven zij de subsidieaanvraag niet zelf te regelen. Een hele zorg minder.

Verder innoveren

In Brabant en Noord-Limburg (regio Zuid) werken we binnen het 3iv-concept samen met Kemkens en Atriensis Innovatie. Als mede-initiatiefnemer van 3iv blijven we ook actief betrokken bij de organisatie en optimalisatie ervan. Met als doel het concept continu verder te ontwikkelen, met oog voor innovaties en betaalbaarheid. Dat laatste willen we onder andere verbeteren door op te schalen. Daarnaast onderzoeken we met onze partners hoe we ook voor andere woningtypen een betaalbaar 3iv-concept kunnen creëren. Zo zetten we samen de schouders onder de energietransitie, op weg naar een duurzame samenleving.

Blijf via www.3iv.nl op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Meer weten over het 3iv-concept of de mogelijkheden voor jouw woningcorporatie bespreken? Neem dan contact op met Tjeerd van de Put. Zijn contactgegevens vind je onderaan de pagina.

Meer weten? Neem contact op!

Tjeerd van de Put, bedrijfsleider onderhoud
Tjeerd van de Put
Directeur onderhoud
T: (0413) 26 48 33
"Zullen we samen wonen geweldig maken?"
Hendriks Coppelmans is onderdeel van Hendriks Bouw en Ontwikkeling