16 februari 2021

Uden is 34 huurwoningen en een nieuwe straatnaam rijker

Terug

Uden is 34 energiezuinige huurwoningen rijker. We realiseerden tien van deze woningen voor Area en 24 voor belegger Vastwas. De bouw, gelegen aan Zuster Theodardahof, startte in mei 2020 en ging snel dankzij de inzet van de prefab bouwmethode, die deel uitmaakt van het concept Budgetwoning® waar alle 34 woningen op gebaseerd zijn. Begin januari werden de woningen van Area opgeleverd. De laatste woning van Vastwas wordt op 23 februari opgeleverd.

Sociale huur en middenhuur in één project

De woningen zijn verdeeld over zes bouwblokken. De tien sociale huurwoningen van Area zijn bestemd voor één- en tweepersoonshuishoudens. De woningen van Vastwas worden verhuurd in het middeldure huursegment. Ze zijn iets ruimer opgezet dan de woningen van Area en daardoor geschikt als eengezinswoning.
Wethouder Maarten Prinssen: “De vraag naar sociale en particuliere huurwoningen is groot, ook in Uden. Ik ben daarom ontzettend blij dat we dit plan samen met Vastwas, Area en Hendriks Coppelmans hebben kunnen ontwikkelen. In ons woningbouwprogramma hebben we aangegeven dat we willen voorzien in de woningbehoefte en daarbij vooral te kijken naar inbreiding en transformatie. Dit project is een mooi voorbeeld van hoe we samen met bewoners en initiatiefnemers zijn gekomen tot een nieuwbouwplan op een bestaande locatie”.

Samenwerking leidt tot haalbaar project

Vastwas zette al in 2016 de eerste stappen naar de realisatie van deze wijk, wat leidde tot de samenwerking met Area. Vervolgens zijn wij benaderd voor de realisatie van het project. Wij maakten het project haalbaar met ons betaalbare woningconcept Budgetwoning: woningen met een slimme woonplattegrond die door een doordachte bouwmethode met prefab-elementen snel gebouwd kunnen worden.
Onderdeel van de planvorming van Zuster Theodardahof was de landelijke pilot ‘Democratic Challenge’. Dit co-creatie proces met omwonenden, initiatiefnemers en de gemeente had als doel om de verschillende initiatieven binnen het gebied President Kennedylaan, Loopkantstraat en Volkelseweg met elkaar in samenhang te brengen. Dit heeft onder andere tot een verkeersveilig plan geleid, waarin het groene karakter van de buurt is behouden en de bouwhoogte is afgestemd op de hoogte van de bestaande bebouwing.

Energieneutrale woningen

Alle woningen in het project zijn energiezuinig en hebben zonnepanelen. De woningen van Area zijn zelfs energieneutraal en wekken daarmee genoeg energie op die nodig is voor verwarming en ventilatie van de woning. De woningen worden verwarmd door middel van een bodemwarmtepomp. Ook aan flora en fauna is gedacht. Zo worden er vleermuiskasten aangebracht in de kapgevels en is het project voorzien van een regenwater-infiltratieriool. Hierdoor wordt het regenwater bij stortbuien langer vastgehouden in het gebied.

Nieuwe straatnaam

De inbreidingswijk aan de Volkelseweg, achter het tankstation, kreeg een nieuwe straatnaam. Alle woningen liggen aan het Zuster Theodardahof. De naam refereert aan Zuster Theodarda van Schie. Zij vestigde zich in 1912 als eerste missiezuster in Uden. Onder haar leiding kreeg het Retraitehuis verder gestalte. Zuster Theodarda overleed op 27 oktober 1961.

De nieuwe woningen voor Vastwas (voorgrond) en Area (achtergrond) aan Zuster Theodardahof.

De nieuwe woningen voor Vastwas (voorgrond) en Area (achtergrond) aan Zuster Theodardahof.

Woningen voor Area aan Zuster Theodardahof Uden

Woningen voor Area aan Zuster Theodardahof Uden

Woningen voor Vastwas aan Zuster Theodardahof Uden

Zuster Theodardahof Uden

Hendriks Coppelmans is onderdeel van Hendriks Bouw en Ontwikkeling