Gery Sweegers, Dahliastraat (Maarheeze)

Gery Sweegers (66), Maarheeze. Verduurzamen van 45 woningen voor woningcorporatie woCom. Vijf woningen aan de Dahliastraat zijn nu zelfs gasloos en energieneutraal. Daarbij is gekozen voor een all-electric PVT-systeem, optimale isolatie en lagetemperatuurverwarming als hoofdverwarming.

“Op de buitenmuren na een nieuwe woning, helemaal van deze tijd”

“Mijn woning had ik voor de renovatie al aardig op orde. Zo heeft woCom tien jaar geleden dubbelglas geplaatst. Nou, het wooncomfort vertienvoudigde. Sinds de renovatie heb ik zelfs tripleglas en nieuwe kozijnen. In de zomer houd ik de warmte nu nog beter buiten. En in de winter is het behaaglijk warm. Dat geldt niet voor mijn garage. Met zeer strenge vorst wordt het er wel érg koud. Normaal gesproken geen probleem, maar daar staat mijn wasmachine. Om vorstschade te voorkomen, heb ik er een elektrische kachel neergezet. Niet schokkend, want bij de maandafrekening hoefde ik maar 30 euro te betalen. En hoe vaak komen zo’n extreme temperaturen nou voor?”

“Eigenlijk heb ik nu een compleet nieuwe woning, op de buitenmuren na dan. Zo is het dak compleet vervangen en uitgerust met zonnepanelen. Verder is alles volledig geïsoleerd en lucht- en kierdicht gemaakt, zijn de radiatoren vervangen en de installaties vernieuwd. Over die installaties heb ik uitleg gehad, maar ik hoef er eigenlijk niks aan te doen. Wel houd ik zelf het watergehalte in de gaten. Maar dat moest bij de vorige ketel ook. Misschien wel het grootste voordeel: mijn woning is nu compleet gasloos. Een veilig gevoel én ik betaal geen vastrecht voor gas. Ook kreeg ik nog een nieuw toilet en een nieuwe badkamer. Nu is mijn woning helemaal af en kan ik hier nog jaren vooruit.”

Lees hier meer over het project

Hendriks Coppelmans is onderdeel van Hendriks Bouw en Ontwikkeling