22 januari 2020

Verduurzamingsoplossing Volthera genomineerd voor De Warmtewissel

Terug

Als onderdeel van het consortium Alius zijn wij vandaag genomineerd voor De WarmteWissel! Daarmee zijn we de derde finalist. De WarmteWissel is een initiatief van acht Brabantse Woningcoöperaties die samenwerken om de woningvoorraad voor 2050 aardgasvrij en CO2-neutraal te maken. Het collectief daagde de markt uit tot een alternatief voor cv-ketels. De finaleplek behaalden we met de PVT-oplossing Volthera. Deze verduurzamingsmethode werd door de jury vooral geroemd omdat er goed is nagedacht over de impact voor bewoners. De ingreep levert weinig overlast op voor bewoners. Hendriks Coppelmans heeft als partner bijgedragen aan de uitontwikkeling van het systeem en past het op dit moment succesvol toe bij een verduurzamingsproject in Maarheeze in opdracht van Wocom. Op donderdag 5 maart wordt tijdens de finale de winnaar van De Warmtewissel gekozen.

Drie vliegen in één klap

Het Voltherasysteem waarmee wij genomineerd zijn, bestaat uit VolThera hybride zonnepanelen (zogenaamde PVT-panelen) met een warmtepomp en buffervat. De panelen worden gebruikt als bron voor zowel de warmtepomp die zorgt voor verwarming van de woning, als het buffervat dat warm tapwater levert. Zo kan dezelfde vierkante meter op het dak zowel warmte, warm tapwater als elektriciteit opwekken, in alle seizoenen en vrijwel ieder uur van de dag. Drie vliegen in één klap dus. Groot pluspunt is dat er geen wijzigingen nodig zijn aan de schil en nauwelijks aan de bestaande installaties (de bestaande CV-installatie blijft behouden als bijverwarming). Dat zorgt ervoor dat het in twee dagen klaar is en bewoners weinig hinder van de werkzaamheden ondervinden.

Juryrapport: “De oplossing is een complete oplossing, hiermee zijn de corporaties bijna klaar voor 2050. Er worden veel bewezen technieken toegepast, waardoor het al op korte termijn kan worden toegepast. Het voorstel is ingediend door een consortium met daarin verschillende relevante bedrijfstakken, wat het partnership sterk maakt. Er zijn een aantal gelijksoortige inzendingen binnen gekomen (hybride techniek met PVT), wat interessant is. De reden dat voor dit consortium is gekozen is onder meer gelegen in de hoge kwaliteit van de indiening en het getoonde bewustzijn over hoe bewoners meegenomen moeten worden.”

De kunst van het kiezen

“De nominatie is een hele mooie beloning voor onze inspanningen om bestaande woningen betaalbaar en no-regret energetisch te renoveren”, vindt René Beks, directeur ontwikkeling en innovatie bij Hendriks Coppelmans. “Verder innoveren is een belangrijke pijler onder onze missie om wonen geweldig te maken. Dat doen we in de nieuwbouw én bestaande bouw. We zijn daarom heel trots op deze nominatie. Een mooi systeem, waarbij met name ook aan de bewoner is gedacht. En we passen het in een wijk in Maarheeze gewoon al toe! De kunst van energetisch renoveren draait uiteindelijk natuurlijk wel altijd om het kiezen van de juiste methode bij de bestaande situatie, het gewenste energetische niveau, het budget en bewonerswensen. Een ingewikkelde puzzel die wij met onze ervaring en Renovatiecalculator® goed onder de knie hebben.”

 

Samenwerkingspartners

Het genomineerde consortium bestaat naast Hendriks Coppelmans en Alius Energy uit: Vaillant Nederland,  Vissers Waalwijk, Skippon B.V., en Climatebooster. De Warmtewissel is een initiatief van de Brabantse woningcorporaties (de zogenaamde Lentecorporaties): Alwel, Area, BrabantWonen, Casade, Stadlander, Tiwos,  WonenBreburg, Zayaz. Samen hebben ze meer dan 100.000 sociale huurwoningen.

Hendriks Coppelmans is onderdeel van Hendriks Bouw en Ontwikkeling