1922

In de economische onzekere tijd van de vroege jaren 20 begint Lambertus Johannes Hendriks, bijnaam Bijs, in Oss zijn eenmanszaak voor metselwerken. Dit bedrijf vormt de basis voor ons huidige familiebedrijf.

1931

Opdracht tot het bouwen van een woonhuis voor de heer Cox in 1931 voor 5210 gulden (2364 euro).

1945

Zoon Lambert komt als vijftienjarige bij zijn vader Bijs in dienst als leerling-metselaar. Zijn eerste klus is de bouw van woningwetwoningen aan de Graafsebaan in Den Bosch.

1946

Het loonzakje van Lambert uit 1946. Hij heeft die week 52 uur gewerkt en verdient daarmee 20.03 gulden (9,08 euro).

1951

Een belangrijk jaar
Door scherp te begroten haalt Bijs steeds meer opdrachten binnen en kan hij een sprong vooruit maken. Hij breidt zijn bedrijf langzaam uit met meer mensen, want er is volop werk. Deze goede ontwikkeling wordt helaas pijnlijk verstoord door zijn vrij plotseling overlijden. Na een paar weken ziek te zijn geweest overlijdt Bijs Hendriks op 26 juni 1954 op zijn 60e. Na de dood van zijn vader wordt 23-jarige Lambert, die dan nog thuis woont, bijna letterlijk van de ene op de andere dag bedrijfsopvolger. Hij leidt namens zijn moeder de aannemerij.

Plan Schadewijk
De bouw van 42 woningen in Oss wordt in 1954 gegund aan Lambert Hendriks. Op dat moment, ‘ter plekke’, richten Lambert en broer Henk de Combinatie Hendriks op. De bouw van de woningen in het plan Schadewijk is het eerste gezamenlijke project van de twee broers Hendriks. Vanaf die tijd werken Henk en Lambert in één bouwbedrijf samen. Dit is de start van een zeer succesvolle familieonderneming.”

1964

Gietbouw

Hendriks is de eerste Nederlandse woningbouwer die het gietbouwsysteem op laagbouw toepast. Deze bouwbesparende methode levert Hendriks de eretitel ‘arbeidsbesparend bouwer’ op. Die erenaam krijgen ze op 2 januari 1964 via de circulaire M.G. 64-1 van het Ministerie van Volkshuisvesting en Bouwnijverheid. Deze hoogste categorie betekende een bonus van 64% op elk te bouwen contingent woningen. Een toegekend contingent van 100 woningen leverde in de praktijk dus 164 woningen op.

1968

Uden

Eind 1968 opent de vestiging Hendriks Bouwbedrijf Uden N.V. Broer Henk concentreert zich op de projecten in Uden. De politiek was erop gericht om plaatselijke aannemers zoveel mogelijk te betrekken bij de lokale woningbouw, in dit geval de bouw van woningwetwoningen. Op de foto broers Lambert, Henk en Wim bij de eerste steenlegging in plan Raam in Uden 1971.

1969

Een onderdeel van arbeidsbesparende methoden op de bouwplaats is het gebruik van een mobiele bouwkraan. Vaak worden opdrachten aangenomen buiten de stadskern met een ondergrond van rivierklei. Deze bouwplaatsen veranderen met regen in een smurrie van klei en water. Een groot probleem om dan met bouwkranen te werken. Lambert en zijn mensen zijn op zoek naar een oplossing samen met Munsters Machinefabriek in Erp. Het idee ontstaat om de wielen van een mobiele kraan te vervangen door een onderstel op rupsbanden. De eerste kraan wordt in 1969 in gebruik genomen. De ‘bouwkraan op rupsen’ was een overweldigend succes. De bouwwereld stond er toen van op zijn kop.

1976

Den Bosch

In januari 1976 opent de vestiging Hendriks Bouwbedrijf N.V. Den Bosch.

Cuijk

In januari 1976 opent de vestiging Hendriks Bouwbedrijf Cuijk. Deze zelfstandige vestiging staat onder leiding van Hans, de zoon van Henk. Als derde generatie is Hans in 1971 in het bedrijf gekomen. Vanuit vestiging Cuijk worden vele grote woningbouwprojecten gerealiseerd onder andere lokaal in de wijken Padbroek en de Heeswijkse Kampen.

1984

Bedrijfssplitsing

Aan het begin van de jaren tachtig spreken de broers Henk en Lambert over een mogelijke bedrijfsopvolging. Want, de derde generatie Hendriks komt langzaam in beeld. Lambert en Henk besluiten beide zelfstandig verder te gaan. In het jaarverslag van 1983 staat dat Henk en Lambert hebben besloten ‘na dertig jaar prettige samenwerking de afzonderlijke bedrijven aan elk hunner toe te delen’. Vanaf 1984 gaat Henk verder met de vestigingen Uden en Cuijk en Lambert met de vestigingen Oss en Den Bosch. Hans (zoon van Henk) heeft de leiding over de projecten in de regio Cuijk.

In Uden wordt in dit jaar de 2500ste woning opgeleverd voor Stichting Volkshuisvesting Uden.

1989

Eindhoven

Voor een betere regionale dekking en omdat er in Eindhoven goede marktkansen zijn, wordt de vestiging Cuijk verplaatst naar Eindhoven. Aan de Steenoven, op het gloednieuwe industrieterrein Kapelbeemd (Acht), wordt een modern kantoorpand gebouwd met timmerfabriek en werf.

1992

Op 1 januari 1992 doet Bart (zoon van Wim) zijn intrede in het bedrijf en wordt mede-aandeelhouder. De piramidevisie wordt geïntroduceerd: balans op de vier beleidsvlakken acquisitie, productie, financien en personeel & organisatie. Een goede basis voor de latere ISO-certificering. Deze visie is tot op de dag van vandaag herkenbaar in het bedrijfslogo: het rode element verbeeldt het bovenaanzicht van een piramide.

1992

Projectontwikkeling

Eind jaren tachtig is de grote bouwhausse van de grote woningencontingenten voorbij. Woningen worden niet meer in series van soms honderdtallen tegelijk gebouwd. De woningnood in Nederland gaat over in een woningbehoefte. Deze woningbehoefte vraagt van bouwondernemingen een andere aanpak dan alleen bouwen. In 1992 start Hendriks Ontwikkelingsmaatschappij Eindhoven B.V. Dit bedrijfsonderdeel gaat bouwprojecten ontwikkelen en zo productie creëren voor het eigen bouwbedrijf. Projectontwikkeling wordt gehuisvest in de vestiging Eindhoven. Het eerste grote project is Aldetiendhove in Uden, een vernieuwend woonzorgproject met 79 zorgappartementen, 10 patiowoningen, een restaurant, huismeester en facultatieve zorgarrangementen.

1995

Wim gaat in 1995 met pensioen en in 1996 draagt broer Henk zijn aandelen over aan de derde generatie. Hans en Bart gaan samen als gedeeld aandeelhouder en algemeen directeur verder. Hans concentreert zich hoofdzakelijk vanuit vestiging Eindhoven op projectontwikkeling. Bart opereert vanuit Uden en richt zich op de algehele bedrijfsvoering.

1997

Overname Coppelmans

Op 10 oktober 1997 wordt Coppelmans Bouwbedrijven overgenomen. Deze ontwikkelende bouwer opereert vanuit Eindhoven (vestiging Trudostraat) van Zuid-Limburg tot Breda. Doel van de overname is gebiedsexpansie, opschaling en verdere professionalisering van de projectontwikkelactiviteiten.

1998

Nieuwe bedrijfsnaam

Vanwege de overname van Coppelmans, krijgt het bedrijf vanaf 28 september 1998 een nieuwe bedrijfsnaam: Hendriks Coppelmans Bouwgroep. Een nieuw bedrijfslogo wordt onthuld en het bedrijf positioneert zich als bouwer én ontwikkelaar. De klant komt centraal te staan, zowel de opdrachtgever als de eindgebruiker. Marketing doet zijn intrede en marktbehoeftes en klantwensen worden leidend. In dit jaar wordt het bedrijf door Graydon uitgeroepen tot ‘Meest kredietwaardige bouwonderneming van Nederland’.

2000

Het tot kantoor uitgebouwde woonhuis aan Loopkantstraat 3 wordt na 31 jaar trouwe dienst te klein en het bedrijf verhuist naar een nieuwbouwpand enkele deuren verderop aan Loopkantstraat 11. Zelf gebouwd natuurlijk!

2002

Vanuit sociale betrokkenheid worden door de jaren heen veel maatschappelijke initiatieven ondersteund. In 2002 wordt een eigen goededoelenfonds opgericht. Jaarlijks keert dit fonds (eerst ‘Hendriks Coppelmans Fonds’ en later omgedoopt in ‘Fonds Cohesie’) uit aan goededoelenprojecten in het woondomein. Onder andere oud-gedeputeerden Lambert van Nistelooij en Paul Rüpp nemen zitting in het comité van aanbeveling.

2005

De focus op marktbehoefte en maatschappelijke ontwikkelingen leidt vanaf 2005 tot vernieuwende huisvestingsoplossingen en concepten. De primeur is voor het concept ‘ Versneld bouwen’ dat zelfs belangstelling trekt van minister Sybilla Dekker (zie foto). Later volgden onder andere de Klimaatwoning, 100.000 eurowoning, Zonnewoning, ketensamenwerking, Buurt Bouwen, Wonen naar Wens, Maatschappelijk Mooi, de Budgetwoning en Renovatiecalculator. Rode draad in de concepten zijn duurzaamheid en betaalbaarheid.

2008

Hans gaat met pensioen en Bart wordt directeur-groot aandeelhouder.

In dit jaar wordt ook gestart met BIM (Building Information Modelling). Op dat moment waren we een van de eersten. De BIM-methodiek geeft de mogelijkheid om samen met de opdrachtgever en co-creators een gebouw eerst digitaal te bouwen, voordat het fysiek wordt gerealiseerd. Sinds 2008 heeft BIM een enorme vlucht genomen. Het ontwikkelt zich van kantoor naar ‘de keet’ en ‘de kruiwagen’. BIM is niet meer weg te denken in ons bedrijf.

2011

Woonspecialisatie

Het bedrijf gaat verder als woonspecialist onder het motto ‘Wonen wordt geweldig’. Een spannende keuze midden in de kredietcrisis, maar de markt ziet de meerwaarde. Hendriks Coppelmans groeit uit tot een gerenommeerde speler in de regio Brabant/Zuid-Gelderland en wordt innovatieve koploper in de branche.

2012

Vestiging Eindhoven (de thuisbasis van Hendriks Coppelmans Ontwikkeling) wordt verplaatst naar Uden. Hier worden alle bedrijfsactiviteiten centraal gehuisvest. De afdelingen ontwikkeling, engineering en realisatie kunnen zo integraler samenwerken. In deze periode wordt ook de samenwerking met bouwpartners geïntensiveerd. Samen met TU Delft en Hogeschool Utrecht zetten we ketensamenwerking bij renovatieprojecten op de kaart.

2014

In de energietransitie loopt Hendriks Coppelmans landelijk voorop. Eerst met energieneutrale, gasloze woningen en vanaf 2014 met Nul-Op-de-Meter. In de duurzame wijk Geerpark in Vlijmen ontwikkelen en bouwen we ver voordat BENG zijn intrede doet honderden NOM-woningen. In 2017 behalen we als tweede in Nederland het certificaat NOM-keur van Stroomversnelling. In de verduurzaming van de bestaande voorraad innoveert het bedrijf met onder andere NOM-renovaties, professionele bewonerscommunicatie en samenwerking in de Brabantse DuurzaamheidsAlliantie (BDA) en 3IV.

2015

Het kapitaal en de kracht van de onderneming zit in de mensen die er werken. Dat besef was er al, maar leidt nu ook tot beleid dat meer en meer ‘bottom-up’ ontstaat. Jaarplannen worden gevoed door ideeën en initiatieven vanuit de afdelingen. En met Focusgroepen die samen werken aan concrete beleidskwesties wordt dit vanaf 2015 verder gestimuleerd.

2020

Hereniging Hendriks Bouw en Ontwikkeling en Hendriks Coppelmans

Twee Brabantse bouwgroepen, beide oorspronkelijk onderdeel van het familiebedrijf Hendriks, bundelen hun krachten weer. In Uden heeft Bart binnen de familie geen bedrijfsopvolging en in Oss is sinds 2019 de vierde generatie aan het roer (Michael en Vincent). Op 1 juli 2020 herenigen de twee bedrijven zich, nadat ze in 1984 waren gesplitst. Bart draagt zijn aandelen over en stopt als algemeen directeur. Hendriks Coppelmans behoudt als woonspecialist haar bedrijfsnaam en zelfstandige marktpositie. Sinds eind 2021 is het kantoor gevestigd in Oss (Dome-X).

2022

Eeuwfeest

In september 2022 bestaat Hendriks 100 jaar. Een jaar dat we vieren met diverse evenementen, samen met onze medewerkers, opdrachtgevers en bouwpartners. Zonder hen waren we nooit zo ver gekomen! Op 16 september ontvangen we bij koninklijke beschikking het predicaat Hofleverancier.

2122

De toekomst

Hoe de toekomst eruitziet? Dat weet niemand. Misschien hebben we in 2122 wel een dependance op Mars en bouwen we daar ook voor mensen om te wonen, werken en leren.

Hendriks Coppelmans is onderdeel van Hendriks Bouw en Ontwikkeling