27 september 2021

Symbolische overdracht van voormalige naar toekomstige bewoners bij hoogste punt Loopkantstraat

Terug

De nieuwbouw van 39 appartementen aan Loopkantstraat 3 in Uden heeft het hoogste punt bereikt. Op vrijdag 24 september hesen oud-bewoners van de locatie Bart Hendriks en Ageet Reith en drie toekomstige bewoners samen de vlag. We ontwikkelen het gebouw en realiseren het in opdracht van Area. Een bijzonder project, waarbij voor het eerst ons concept Maatschappelijk Mooi wordt ingezet. Maatschappelijk Mooi verbindt wonen, werken en (voor elkaar) zorgen met elkaar. De bouw startte in december 2020. LA Architecten ontwierp het gebouw. Naar verwachting wordt het gebouw in het eerste kwartaal van 2022 opgeleverd.

Overgang van het verleden naar de toekomst

Het hijsen van de vlag was een symbolische overdracht van de oud-bewoners van de locatie naar de toekomstige bewoners. Op deze plek stond voorheen niet alleen het oude bedrijfspand van Hendriks Coppelmans Bouwgroep, maar ook het ouderlijk huis van voormalig algemeen directeur Bart Hendriks. “Het is toch geweldig dat, op de plek waar ik ben opgegroeid, samen met mijn zus Ageet en onze ouders, nu weer mensen komen wonen om er hun nieuwe thuis van te maken.”, aldus Bart.

Een bijzonder gebouw

Het gebouw wordt zeer goed geïsoleerd, voorzien van een duurzaam ventilatiesysteem, vloerverwarming, zonnepanelen en een warmtepompinstallatie. Dat is tegenwoordig niet meer zo bijzonder. Het bijzondere is dat TNO meerdere sensoren in de woningen plaatst en daarmee onderzoekt hoe de lokaal opgewekte energie in de woning zo efficiënt mogelijk is in te zetten. Zo wordt helder wat bijvoorbeeld het beste moment is om het tapwater op te warmen. Ook kan TNO de regeling van de warmtepomp aanpassen op basis van het verwachte lokale aanbod van (zonne)energie. De bewoners worden hier actief bij betrokken zodat zij zich behaaglijk blijven voelen in hun energieneutrale woningen.

“We zijn trots om, met ondersteuning van TNO en het Syn.ikia-projectteam een van de eerste gebouwen in Europa als ‘Sustainable Plus Energy Neigbourhood’ te realiseren”, aldus Jan van Vucht van Area.

Een bijzondere samenwerking

In onze samenleving wordt een steeds groter beroep gedaan op de eigen kracht van mensen. Ook als daar een extra zorgvraag bij komt kijken. Door een unieke samenwerking met Area, Labyrint Zorg & Werk, Laverhof en de gemeente Uden hebben we een concept ontwikkeld dat inspeelt op deze ontwikkeling: Maatschappelijk Mooi. Betaalbare woonruimte, een prettige werkomgeving en het aanbod van verschillende wijkdiensten die samenkomen op één locatie, zijn hiervan de kerningrediënten. Vijftien appartementen worden verhuurd aan cliënten van Labyrint Zorg & Werk. Zij bieden ook begeleiding aan bewoners in het pand. De bewoners van deze vijftien appartementen worden ook ondersteund door de bewoners van de andere appartementen. Drie van hen waren tijdens de mijlpaalviering aanwezig en hesen de vlag mee naar het hoogste punt. Samen met Laverhof en bedrijven in de omgeving wordt een zinvolle daginvulling voor deze bewoners uitgewerkt.

Hoogste Punt Loopkantstraat 3

Hoogste Punt Loopkantstraat 3

Voormalige en toekomstige bewoners van Loopkantstraat 3 hijsen samen de vlag.

Hoogste Punt Loopkantstraat 3

René Beks, directeur ontwikkeling & innovatie Hendriks Coppelmans

Hoogste Punt Loopkantstraat 3

Jan van Vucht, directeur-bestuurder Area

Hoogste Punt Loopkantstraat 3

Maarten Prinssen, Wethouder gemeente Uden

Anita Pauwels, projectontwikkelaar Hendriks Coppelmans

Hoogste Punt Loopkantstraat 3

Loopkantstraat Uden

Hendriks Coppelmans is onderdeel van Hendriks Bouw en Ontwikkeling