Maatschappelijk Mooi®

Wonen, (voor elkaar) zorgen en werken met elkaar verbinden

In onze samenleving wordt een steeds groter beroep gedaan op de eigen kracht van mensen. Ook als daar een extra zorgvraag bij komt kijken. Door een unieke samenwerking met onder andere Area en gemeente Maashorst (voorheen gemeente Uden) hebben we een sociaal-maatschappelijk concept ontwikkeld dat inspeelt op deze ontwikkeling: Maatschappelijk Mooi ®. De kerningrediënten: betaalbare woonruimte, een prettige werkomgeving en het aanbod van verschillende wijkdiensten die samenkomen op één locatie. Bekijk in de video hoe het concept is ontstaan.

Vragers en dragers

Bij elke vorm van begeleid wonen staat het samenbrengen van mensen met een zorgvraag en hun omgeving centraal. De vragers en de dragers. Dat vraagt om een specifieke ontwikkellocatie binnen een wijk. Is er in de directe omgeving kans op werk voor de vragers? Zijn er vrijetijdsvoorzieningen in de buurt? En is het openbaar vervoer er goed geregeld? Allemaal zaken die we in de zoektocht meenemen. Ook de buurtbewoners zijn belangrijk. Mensen met een sociaal hart, die ervoor openstaan om iets voor een ander te betekenen, daar zoeken we naar om dit concept te laten slagen.

Samenwerken is het sleutelwoord

Maatschappelijk Mooi valt of staat met de juiste samenwerkingspartners. Een corporatie die voorziet in de beschikbaarheid van betaalbare woningen, voor zowel de zorgvragers als hun medehuurders. Een gemeente die meedenkt over een geschikte locatie en het combineren van geldstromen. En natuurlijk een zorgpartij, die de zorgvragers ondersteunt. Samen met hen bekijken we tijdens het ontwikkeltraject of een locatie aan alle criteria voldoet om zo meer rendement te behalen binnen het sociale domein.

Maatschappelijk Mooi - Loopkantstraat 3 Uden

Eerste Maatschappelijk Mooi-project

Aan de Loopkantstraat in Uden is het eerste Maatschappelijk Mooi-project gerealiseerd. Voor Area bouwden we hier een duurzaam appartementengebouw met 39 sociale huurappartementen. Vijftien van deze appartementen zijn verhuurd aan cliënten van Labyrint Zorg & Werk. Dat zijn (jong)volwassenen met een geestelijke of licht verstandelijke beperking. Labyrint biedt ook begeleiding in het pand aan deze bewoners. De cliënten van Labyrint worden ondersteund door de bewoners van de overige appartementen. Zij leveren een actieve bijdrage aan deze duurzame woongemeenschap, door bijvoorbeeld sociale activiteiten te organiseren en zo contact tussen alle bewoners te stimuleren. Samen met Laverhof en bedrijven in de omgeving wordt nog een zinvolle daginvulling voor de bewoners uitgewerkt.

Publicaties:

Ziet u kansen?

Het samenwerkingsverband met Area, gemeente Maashorst en Laverhof richt zich in eerste instantie op Uden. Maar Maatschappelijk Mooi kan natuurlijk ook in andere gemeenten uitgevoerd worden. Ziet u kansen? Neem dan contact met ons op.

Gerelateerde projecten

De projecten waarbij we deze innovatie hebben toegepast:

Meer weten? Neem contact op!

Rene Beks - Hendriks Coppelmans
René Beks
Directeur Ontwikkeling & Innovatie
T: (0413) 26 48 33
"Zullen we samen wonen geweldig maken?"

Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
Geen titel
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Hendriks Coppelmans is onderdeel van Hendriks Bouw en Ontwikkeling