18 april 2024

Hoe voorkomen we netcongestie?

Terug

Zorg voor efficiënt energiemanagement

In Nederland neemt de dreiging van netcongestie toe, waardoor elektriciteitsnetwerken op diverse plaatsen overbelast raken. Dit vormt niet alleen een bedreiging voor de energievoorziening van bestaande woningen, maar leidt zelfs tot meldingen van uitschakeling van zonnepanelen op afstand vanwege overbelasting.

De noodzaak van een slim woningconcept

Hoogste tijd voor de ontwikkeling van een slimme woning, waarbij gebruik gemaakt wordt van een innovatieve thuisbatterij. Deze batterijen zijn belangrijk voor hoe energie wordt opgeslagen, geladen en ontladen in huis. Ze kunnen ook helpen met het kopen of terug leveren van stroom aan het elektriciteitsnet en flexibel reageren op vraag en aanbod met dynamische energiecontracten. Dit is een oplossing voor problemen met overbelasting van het elektriciteitsnet.

Efficiënt energiemanagement

Ons zusterbedrijf Hendriks Energie & Duurzaam Beheer is op zoek gegaan naar een systeem dat niet alleen de gebouwgebonden installaties, maar ook de niet gebouw-gebonden installaties in woningen efficiënt laat omgaan met energie. Met als resultaat een eenvoudig, gebruiksvriendelijk en financieel rendabel systeem: het Hendriks Home Energy Management System (HHEMS). De basis voor het oplossen van de netcongestie problematiek.

Pilotproject in Boekel

In samenwerking met woningcorporatie PeelrandWonen zijn we een veelbelovend pilotproject gestart bij een bestaande woning in Boekel. Hier combineren we een geavanceerde 10 kWh thuisbatterij met zonnepanelen en een grondwater warmtepomp. De thuisaccu maakt gebruik van AI-technologie om slim laden, ontladen en wachten op het juiste moment te optimaliseren. Het energiemanagementsysteem stuurt niet alleen de batterij aan, maar regelt ook de warmtepomp, reageert op dynamische tarieven en voorkomt piekspanning.

De vier pluspunten voor de bewoner

  • Verlaging van individuele woonlasten
  • Gebruik van duurzame energiebronnen
  • Inzicht in het verbruik via een app
  • Geen last van netcongestie

Toekomstplannen

In 2024 staat de realisatie van onze eerste TerugWINwoning® op de planning. Deze zelfvoorzienende circulaire woning rusten we niet alleen uit met een thuisbatterij, maar we richten ons ook op het terugwinnen van energie en water. Daarnaast maken we gebruik van circulaire en biobased materialen die in de toekomst losmaakbaar en herbruikbaar zijn.

Meer weten?

We geloven dat we het leven van bewoners kunnen verbeteren door slim gebruik te maken van technologie. Wil je meer informatie over energiemanagement? Neem dan contact op met Vincent Jansen, directeur Hendriks Energie & Duurzaam Beheer, via  06 13313281 of vjansen@hb-oss.nl.  

Lees hier hoe Hendriks Duurzame Energie bijdraagt aan een duurzame toekomst.

Meer weten? Neem contact op!

Vincent Jansen
Directeur Energie & Duurzaam Beheer
T: (06) 13313281
Hendriks
Hendriks Coppelmans is onderdeel van Hendriks Bouw en Ontwikkeling