13 april 2022

Ga Verder Sessie in Tilburg: woonlasten betaalbaar houden met het (af)TOPappartement

Terug

Waar komt beleid het best tot z’n recht? Juist, in de praktijk. Daar zie je wat beleid en innovatief denken betekenen voor bewoners. Op dinsdag 12 april deelden wij die kennis tijdens een nieuwe Ga Verder Sessie. In Tilburg deze keer, om de hoek van ons project Kolhamhof, wat we realiseerden voor TBV Wonen. Het thema? Ons (af)TOPappartement, een variant van onze Budgetwoning ®.

René Beks, directeur ontwikkeling & innovatie bij Hendriks Coppelmans, heette de gasten welkom. In zijn welkomstwoordje lichtte hij kort toe hoe we bij Hendriks Coppelmans verder gaan: door verder te kijken, verder te helpen en verder te innoveren. Daarnaast vinden we het belangrijk dat iedereen geweldig kan wonen. Het liefst ook nog een duurzaam en betaalbaar, zo is ooit ons concept Budgetwoning ® ontstaan.

Gastsprekers

De eerste gastspreker was Katrien van Gils van de gemeente Tilburg. Zij vertelde over het beleid van de gemeente. Hoe werken ze samen aan betaalbaar wonen, zodat er voor iedere Tilburger een passende woning is? Zo is er een Taskforce Betaalbaar Wonen opgericht in 2015, waarbij de gemeente samen met corporaties zoekt naar locaties voor nieuwe sociale huurwoningen. Van Gils gaf ook aan dat de woningopgave in Tilburg veel hoger is dan eerder voorspeld.

Daarna was het de beurt aan Paul Kouijzer, directeur-bestuurder bij TBV Wonen. Hij vertelde over de noodzaak van beschikbaarheid, betaalbaarheid en duurzaamheid in de sociale huur en hoe TBV Wonen bijdraagt aan een oplossing op deze gebieden voor hun (toekomstige) bewoners. Kouijzer deelde lessen en gaf ook aan waar volgens hem de gemeente nog kan verbeteren om na de ontwerpfase sneller tot uitvoering te komen. “Hierna is het een standaard logistiek proces, en moeten er niet nog politieke keuzes gemaakt worden.”

Hoe bouwen we meer, betaalbaar en duurzaam?

Ten slotte nam René Beks zelf het woord om te vertellen hoe we bij Hendriks Coppelmans verder kijken, zodat we meer, betaalbaar én duurzaam kunnen bouwen. Conceptwoningen en prefabricage zijn daarbij twee belangrijke sleutelwoorden. Door een bepaalde mate van standaardisatie toe te passen, kunnen we sneller en betaalbaar bouwen.

In ons concept Budgetwoning ® hebben we een passende woning voor iedere portemonnee, waaronder het (af)TOPappartement. Met de bouw van appartementen helpen we corporaties om sneller aantallen te maken en dus meer woningen beschikbaar te stellen. Ook aan duurzaamheid is gedacht, want door onze integrale aanpak lukt het ons om betaalbare appartementen met een energieprestatievergoeding (EPV) te realiseren. Op elke locatie, dus zowel groot- als kleinschalig. Ook de andere varianten van de Budgetwoning zijn uit te voeren met EPV.

Een kijkje in een (af)TOPappartement

Na deze theorie was het tijd om de (af)TOPappartementen van binnen te bekijken. TBV Wonen had twee huurders bereid gevonden om hun appartement even open te stellen. De aanwezige gasten bezochten een hoek- en een tussenwoning. In kleine groepjes, omdat het een bewoonde woning betrof. Beide appartementen hebben een ruime woonkamer met open keuken. Het hoekappartement heeft twee slaapkamers, de tussenwoning heeft er één. Daarnaast hebben beide appartementen een loggia: een balkon dat met een glazen schuifdeur afsluitbaar is. Die schuifdeur doet tegelijk dienst als geluidsbuffer, omdat de appartementen naast het spoor en om de hoek van station Reeshof liggen.

Meer weten?

Heb je deze Ga Verder Sessie gemist en wil je meer weten? Neem dan contact op met René Beks, directeur ontwikkeling & innovatie via 06-51045714 of rene.beks@hendrikscoppelmans.nl.

Ga Verder Sessie Tilburg (af)TOPappartement

Ga Verder Sessie Tilburg (af)TOPappartement

René Beks

Ga Verder Sessie Tilburg (af)TOPappartement

Katrien van Gils

Ga Verder Sessie Tilburg (af)TOPappartement

Paul Kouijzer

Ga Verder Sessie Tilburg (af)TOPappartement

Ga Verder Sessie Tilburg (af)TOPappartement

Ga Verder Sessie Tilburg (af)TOPappartement

Ga Verder Sessie Tilburg (af)TOPappartement

Ga Verder Sessie Tilburg (af)TOPappartement

Hendriks Coppelmans is onderdeel van Hendriks Bouw en Ontwikkeling