17 mei 2022
‘Energiearmoede vraagt om innovatieve oplossingen in de energietransitie’
Stijgende energieprijzen, duurdere tankbeurten en een hogere rekening voor de wekelijkse boodschappen. Dit treft elke Nederlander, maar vooral mensen met een toch al kleine beurs. Woningcorporaties merken de directe gevolgen in de praktijk. Want liefst 87% van de huishoudens die kampen met energiearmoede, woont in een huurhuis. Woningcorporatie Tiwos staat deze bewoners bij met raad en daad.
De huurwoningen van Tiwos bevinden zich vooral in de volksbuurten van Tilburg. “We hebben veel huurders die het niet breed hebben en van een uitkering leven”, vertelt René Scherpenisse, directeur-bestuurder van Tiwos. “Als je van 1.000 euro moet rondkomen en je vervolgens elke maand 200 euro méér kwijt bent aan energiekosten, dan heb je direct een enorm probleem. Echte energiearmoede. Helaas gaan wij niet over de energieprijzen, maar we helpen onze huurders op allerlei manieren om ermee om te gaan.”
Meekijken en helpen
Tiwos heeft eigen buurtbeheerders en leefbaarheidsconsulenten. “Zij bezoeken huurders thuis als we merken dat iets niet goed gaat”, aldus René Scherpenisse. “We wijzen mensen de weg naar toeslagen of subsidies. En we vertellen wat ze zelf kunnen doen om de kosten voor energie zo laag mogelijk te houden. Want gedrag speelt een belangrijke rol, zo blijkt uit onze cijfers. In een persoonlijk gesprek geven we mensen tips en handvatten.”
Straalkachel
Gerry Lourenssen, budgetcoach bij Tiwos, weet uit ervaring wat de impact is van de hoge energieprijzen. “Huishoudens met een laag inkomen krijgen van het Rijk een energietoeslag van 800 euro. Dat lijkt veel, maar vaak is het net genoeg om vier maanden te overbruggen. Zeker 30 tot 40% van mijn klanten zit nu al in de problemen. En dan heb ik het nog niet eens over
huurders waarvan het energiecontract later dit jaar afloopt.” Samen met bewoners maakt Gerry een overzicht van de inkomsten en uitgaven en helpt ze geld doelmatiger te besteden. Zoals bij een wat ouder echtpaar in de Lovensestraat. Gerry: “Hun energiecontract liep af en ze konden alleen een variabel contract afsluiten. Nu is hun voorschot anderhalf keer zo hoog geworden, terwijl ze al moeilijk konden rondkomen. Ze proberen het gasverbruik te beperken door minder en korter te douchen. Ook kochten ze een straalkacheltje voor in de woonkamer, zodat de cv-installatie dicht kan. Dat scheelt, dankzij de zonnepanelen op het dak.”
Innovatieve oplossingen
Naast veel persoonlijk contact zet Tiwos uiteraard ook vol in op het verduurzamen van de woningvoorraad. Bijvoorbeeld door het plaatsen van zonnepanelen. René Scherpenisse: “Ook bieden we gratis isolatie-maatregelen via de Brabantse Duurzaamheids Alliantie. Hendriks Coppelmans maakt hier ook deel van uit. Een heel fijne partner die dezelfde duurzaamheidsambitie heeft én heel goed is in de omgang met onze bewoners.” In de strijd tegen energiearmoede is er vooral behoefte aan innovatieve oplossingen voor de energietransitie, benadrukt hij. “En dat op een zo breed mogelijk vlak. Van elektrificeren en geothermie tot betaalbare oplossingen om onze woningen van het gas te halen. Zo werken
we nu met een uitvinder aan een systeem om de cv-ketel te verwarmen met infraroodtechniek. Samen met andere corporaties en marktpartijen willen we dat soort kansrijke initiatieven uitwerken, testen en zo bijdragen aan de energietransitie. Mensen duurzaam, comfortabel en betaalbaar laten wonen; daar moeten we met z’n allen naartoe.”