26 november 2020

Brabant houdt van hout

Terug

Wij zijn een land met een bouwtraditie in beton en baksteen. Om de toepassing van bio-based materialen te stimuleren, zijn acht Brabantse corporaties vorige maand het reisprogramma ‘houtbouw’ gestart. Een richting die wij ondersteunen en waaraan we in de praktijk ook een bijdrage leveren, onder andere via een vernieuwend project in Den Bosch. Ook wij houden van hout!

Voor materialen van hernieuwbare grondstoffen, zoals hout, is in de Nederlandse woningbouw steeds meer aandacht. Dat moet ook, want het is één van de manieren om bij te dragen aan het verlagen van CO2-uitstoot én het opslaan van CO2. Maar met alleen aandacht kom je er niet. Dat weet ook Harrie Windmüller, die als bestuurder van BrabantWonen de Brabantse woningcorporaties vertegenwoordigt. “In onze sector wordt nu al ervaring opgedaan, maar in de praktijk gebeurt er nog te weinig. Hout zou veel meer toegepast kunnen worden”, zegt hij op RVO.nl. “Door collectief te leren van individuele projecten maken we gebruik van ons netwerk. Daarom vormen we nu een inkoopsamenwerking waarin we samen optrekken met RVO.” Een van die leerprojecten is de nieuwbouw van 18 appartementen Mozartsingel in Den Bosch waarbij BrabantWonen samen met Hendriks Coppelmans op ontdekkingsreis is gegaan.

Project Den Bosch: hout in de hoofdrol

Kun je het gebruik van beton en steen substantieel terugdringen en de rol van hout vergroten? Het antwoord is volmondig ‘ja’. Bij het appartementengebouw aan de Mozartsingel is de volledige draagconstructie straks van hout. Cross Laminated Timber heet de techniek die we hier toepassen, afgekort CLT. Deze kruislings verlijmde massieve houten platen zijn net zo sterk als gangbare draagconstructies van kalkzandsteen of beton. Grondstoffen die we maar moeilijk kunnen hergebruiken. De dragende CLT-wand- en -vloerelementen worden in de fabriek op maat gemaakt, inclusief uitsparingen voor kozijnen en leidingwerk. De toepassing van hout in dit gebouw is straks ook blijvend voelbaar in het interieur, want de CLT-constructie blijft op de plafonds als afwerking in het zicht. Maar er is meer. Ook de gevelbekleding is grotendeels van hout; een keramisch materiaal met een vulling van (Nederlands) populierenhout. En in plaats van het traditionele glaswol gebruiken we houtvezel voor de isolatie. Op alle fronten dus een hoofdrol voor hout.

25% CO2-reductie met prefab houtconstructie

Met het project Mozartsingel in Den Bosch slaat Hendriks Coppelmans een nieuwe weg in die past bij de ambitie om circulair te bouwen en CO2-uitstoot te verlagen. Toch is bouwen met hout is voor ons zeker geen onbekend terrein. Sinds 1969 hebben we een eigen timmerfabriek en vanaf 2002 veel ervaring met houtconstructies (ook bekend als houtskeletbouw). In onze FSC-gecertificeerde houtconstructiefabriek in Uden fabriceren we (geïsoleerde) houten gevelelementen, binnenspouwbladen en andere bouwelementen. Die passen we al ruim vijftien jaar toe bij nieuwbouw- renovatie en transformatieprojecten. Een woning in houtskeletbouw levert bijna 25% CO2-reductie op in vergelijking met een traditionele bouwmethode. En zo’n woning in hout is ook nog eens heel gezond voor wie er in woont.

Lente is een samenwerkingsverband tussen 8 Brabantse woningcorporaties: Alwel, Area, BrabantWonen, Casade, Stadlander, Tiwos, WonenBreburg en Zayaz. Met elkaar beheren zij meer dan 100.000 sociale huurwoningen. De aangesloten corporaties werken samen, dagen uit en verbinden op het gebied van verschillende thema’s, waaronder duurzaamheid en circulariteit.

Meer informatie over het reisprogramma houtbouw van Lente

Impressie voorlopig ontwerp zorgappartementen Mozartsingel Den Bosch

Hendriks Coppelmans is onderdeel van Hendriks Bouw en Ontwikkeling