29 juni 2017

BIM basis ILS: standaard in informatie-uitwisseling

Terug

Ted Pasveer, onze BIM-specialist, was onlangs uitgenodigd als spreker op de BIM basis ILS Gebruikersdag. Deze Gebruikersdag was georganiseerd om te kijken hoe eerder gemaakte afspraken over BIM informatieleveringspecificaties (ILS) bij diverse partijen geland waren.

BIM basis ILS

De eerder gemaakte afspraken gaan over het uitwisselen van informatie in de bouw tussen verschillende partijen. Het doel is om alle betrokken partijen in de bouwsector informatie op dezelfde manier aan te laten leveren. “Er zijn nu nog te veel eilandjes in de bouwsector op het gebied van BIM”, aldus Ted Pasveer. “Iedereen doet het op zijn eigen manier. Als we op een eenduidige, gestandaardiseerde manier samenwerken, weet je wat je van elkaar kunt verwachten.” De werkafspraken zorgen er daarnaast ook voor dat de ketensamenwerking efficiënter verloopt en fouten voorkomen worden.

Dialoog

Tijdens de Gebruikersdag ging Ted Pasveer de dialoog aan met 3 aannemers. Zij bespraken onder andere waarom het belangrijk is dat er een standaard wordt gemaakt en hoe zij dat hebben gedaan. Ook legden zij uit hoe zij controleren of alle partijen zich houden aan de gemaakte afspraken.

Branchebreed afstemmen

De aanwezige partijen, o.a. aannemers, architecten en bouwspecialisten, zijn het eens: het is belangrijk dat de BIM basis ILS branchebreed wordt uitgerold, om de informatie-uitwisseling in de bouwsector te verbeteren. Ook Hendriks Coppelmans heeft zich geconformeerd aan deze afspraken en is groot voorstander. “Wij schrijven de afspraken niet alleen voor”, zegt Ted Pasveer. “We helpen andere partijen ook om ze toe te passen en samen te werken, om het werk zo naar een hoger niveau te tillen.”

Meer weten over BIM? Bekijk het deze procesinnovatie op onze website.

Hendriks Coppelmans is onderdeel van Hendriks Bouw en Ontwikkeling