27 november 2020

3iv: Samen verduurzamen

Terug

Bestaande woningen van het gas af halen. Het is een van de grootste uitdagingen in de energietransitie waar we met z’n allen aan werken. Wij merken dat er bij corporaties veel behoefte is aan ontzorging bij dit proces. Bij het gasloos maken van de woningvoorraad is ook betaalbaarheid een belangrijk aandachtspunt. Reden voor ons om de koppen bij elkaar te steken met enkele partners: Atriensis Innovatie en Kemkens. Samen gingen we op zoek naar een product wat corporaties niet kunnen weigeren, omdat het ook nog eens betaalbaar is. Dat werd 3iv: integraal, innovatief en inspirerend verduurzamen.

Een betaalbaar alternatief

Tot nu toe betekende het transformeren van een bestaande woning vooral dat deze van buitenaf goed geïsoleerd moest worden. En dat wil zeggen dat het vaak veel geld kost. Samen met Atriensis Innovatie en Kemkens hebben we vanuit onze specialismes naar dit proces gekeken. Is van buitenaf isoleren de enige manier om een woning van het gas af te krijgen? Of kan het ook in de schil? Door een combinatie te maken met vraaggestuurde ventilatie en een warmtepomp lukt dat. En dat voor een investering van € 50.000,- inclusief btw.

“Voor dat geld de gasleiding dichtzetten en een warmtepomp ophangen, dat is duur!”

Dat klopt, maar dat is niet wat 3iv inhoudt. Voor een investering van € 50.000,- krijg je een integrale aanpak:

 • Kierdichting
 • Isoleren van vloer, dak en gevel: in de woningschil
 • De woning gaat van het gas af
  • Aanbrengen warmtepomp
  • Elektrisch koken
  • Zonnepanelen
 • Vraaggestuurde ventilatie

Technisch levert dat het volgende op (bij eengezinswoningen uit 1970-1980 met gemetselde gevels met daarin kozijnen, een zadeldak met hellingshoek van ongeveer 35 graden en twee volledige verdiepingen met een vaste trap naar de zolder):

 • Luchtdichtheid: Qv10 < 1,0
 • Gevelisolatie: Rc = 1,82
 • Netto warmtevraag: < 66 kWh/m2
 • Lage temperatuur verwarming
 • Energie-index < 0,39

Maximaal gebruik van subsidies

Binnen 3iv maken we maximaal gebruik van subsidies, zoals de Renovatieversneller of de Regeling Vermindering Verhuurderheffing Verduurzaming. Een echt financieel voordeel voor de corporatie, want de subsidie is niet in bovengenoemd investeringsbedrag opgenomen.

De Renovatieversneller is een bijzonder subsidietraject, wat voor volgend jaar 19 miljoen euro beschikbaar heeft. Een voorwaarde voor dit traject is dat enkel projecten met meerdere woningen én minimaal twee eigenaren subsidie krijgen. Hiermee stimuleren ze de samenwerking tussen corporaties in het verduurzamingsproces van de bestaande voorraad. Met 3iv kunnen wij ook de ‘mandjes’ van projecten verzorgen voor indiening van de subsidieaanvraag, zodat corporaties onderling dat niet hoeven te regelen.

In 2021 komen er nieuwe aanmeldtermijnen voor beide subsidies, waarvoor wij natuurlijk de aanvraag kunnen verzorgen.

Verder innoveren

In regio Zuid (Brabant & Noord-Limburg) hebben wij als Hendriks Coppelmans binnen 3iv een samenwerkingsverband met Kemkens en Atriensis Innovatie. Als mede-initiatiefnemer van 3iv blijven we ook actief betrokken bij de organisatie en optimalisatie van dit concept. Het doel is het concept blijvend verder te ontwikkelen vanuit nieuwe innovaties en betaalbaarheid. Dat laatste willen we onder andere verbeteren door op te schalen. Daarnaast onderzoeken we met Atriensis Innovatie en Kemkens hoe we ook voor andere woningtypen een betaalbaar concept kunnen creëren.

34 won. Helmond voor renovatie

3iv logo RGB_DEF

Hendriks Coppelmans is onderdeel van Hendriks Bouw en Ontwikkeling