18 december 2022

Living Lab Maashorst: een leven lang wonen in het groen

Terug

Duurzaam samenleven in een woongroep door je circulair gebouwde huis in iedere levensfase aan te passen naar je woonsituatie en die van je buren. Wonen midden in de natuur en omgeven door je beste vrienden of familieleden. En met alle ruimte om te experimenteren met duurzame materialen, slimme energieoplossingen en de nieuwste technologieën. In Park Maashorst in Uden helpen we in co-creatie een innovatief en uniek woonconcept van achttien woningen realiseren, bedacht door de toekomstige bewoners.

Je eigen buren kiezen

Wat als je je eigen buren kunt kiezen? Of nog beter: een groep huizen kunt bouwen met je vrienden? Een droom waar Udenaren René van der Burgt en Paul Jaegers het in hun vriendengroep vaak over hadden. Toen de voormalige gemeente Uden een prijsvraag uitschreef voor een nieuwe woonvorm die in Uden nog niet bestond, was daar opeens de kans om van die droom werkelijkheid te maken. Samen met nog twee bevriende gezinnen bedachten Van der Burgt en Jaegers een uniek woonplan en schreven ze zich in. Hun Living Lab Maashorst werd gekozen als winnaar. De prijs? Ruimte in Park Maashorst om hun plan te realiseren.

Co-creatieproject

De vrienden sloegen de handen ineen met Droomwonen.com, Keeris Architecten én Hendriks Coppelmans Bouwgroep in dit co-creatieproject. Samen werkten we anderhalf jaar aan een conceptplan. “Wat wij als particulieren willen, is nieuw voor al deze partijen. Net zoals de bouwwereld voor ons nieuw was”, vertelt René van der Burgt. “De afgelopen tijd keken we samen naar mogelijkheden binnen de bestaande kaders, waarbij Hendriks Coppelmans ons heeft geadviseerd in alle mogelijkheden en onmogelijkheden binnen projectontwikkeling. Zoals Picasso ooit zei: ‘Learn the rules like a pro, so you can break them like an artist.’ We kwamen erachter dat het vooral belangrijk was om goed op papier te zetten wat ieders rollen precies zijn in het project. Als we ook bij de gemeente de handen op elkaar krijgen voor het conceptplan, kan de droom écht werkelijkheid worden.”

Samen oplossen in eigen community

Het woonconcept gaat uit van drie cirkels: een kleine cirkel met je eigen gezin in je eigen huis, een grotere cirkel met de woongroep waarin je samenleeft met bekenden en een nog grotere cirkel met twee vergelijkbare woongroepen. In deze laatste cirkel deel je onder meer een grote tuin. Paul Jaegers: “Een community waarin je samen dingen oplost. Is het bijvoorbeeld nodig om allemaal een eigen thuiswerkplek te hebben of kunnen we hiervoor één ruimte organiseren voor meerdere personen? En hebben we allemaal een schuurtje nodig met gereedschap? Of een eigen auto en e-bike? En als de kinderen uit huis gaan, wat kunnen we met de ruimte die overblijft? Door kleinschalig samen te leven, kun je zaken samen oplossen.”

Circulair bouwen en experimenteren

Niet alleen de manier van samenwonen is duurzaam, ook de materialen waarmee de huizen gebouwd worden zijn dat. Zo worden de huizen compleet van hout gebouwd en krijgen ze sedumdaken. Daarnaast is er zo min mogelijk bestrating om het regenwater ruim baan te geven. De bestaande bomen zijn zoveel mogelijk ingepast in het plan. Verder leven er nog allerlei andere ideeën om in de praktijk te gaan brengen. “Zelf begeleid ik innovatieprojecten op Avans Hogeschool. Hier doe ik veel inspiratie op. Zo is het al mogelijk om zonnepanelen veel sneller aan te sluiten op reguliere voorzieningen in huis om zo meer kilowattuur te besparen. En wordt er veel geëxperimenteerd met biobased materialen. Wat ons betreft gaan we ook in Living Lab Maashorst experimenteren met allerlei bewezen technologieën”, vertelt René van der Burgt.

Duurzame ambities

De initiatiefnemers willen met hun concept bijdragen aan het behalen van de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties, onder meer op het gebied van energie, water en consumptie. Paul Jaegers: “Een ambitie die ook heel goed bij de gemeente Maashorst past.” Ook ziet hij het project als een voorbeeld voor anderen. René van der Burgt vult aan: “Je merkt aan alles dat de Nederlandse wetgeving nog niet gewend is aan een woonconcept als dit en dat er daardoor soms nog wat koudwatervrees is. De wereld heeft voorbeelden nodig. Wij hopen er een te zijn voor toekomstige generaties. We hebben het afgelopen anderhalf jaar geleerd dat ons plan tijd kost, maar ik geloof er zeker in dat het ons als burgers met een ambitie samen met bouwexperts en gemeente gaat lukken.”

Rene van der Burgt (links) en Paul Jaegers.

Hendriks Coppelmans is onderdeel van Hendriks Bouw en Ontwikkeling