Wim en begeleider John (Dongen)

Bewoner Wim en zijn begeleider John vertellen over het begeleid wonen in een zelfstandig appartement in Dongen. In dit engineer-and-build-project realiseerden we voor Casade 48 transformeerbare zorgwoningen, die worden verhuurd aan GGz Breburg, een organisatie die specialistische geestelijke gezondheidszorg biedt.

 

‘Mijn favoriete plek is de woonkamer. Hier kijk ik televisie en luister ik naar de radio, twee grote hobby’s van me’

Meer privacy, begeleiders dichtbij en restaurant ’t Trefpunt op een steenworp afstand: Wim (61) somt de voordelen van zijn appartement in rap tempo op. Ruim 3 jaar geleden verhuisde hij naar een van de zorgwoningen die we realiseerden op het terrein van GGz Breburg in Dongen. Daar is hij nog iedere dag blij mee. Dat ziet ook zijn persoonlijk begeleider John van Gestel. “Wim is het liefst onder de mensen. Toch merk ik dat hij na zijn werk graag even naar huis gaat. Dat komt doordat hij nu echt een eigen plekje heeft.”

Extra goede voorbereiding

Wim: “Ik woon nu 12 jaar aan de Heuvelstraat in Dongen. Een fijne plek met veel voorzieningen en een park in de buurt. Eerst deelde ik een woning met meerdere mensen en had ik alleen een eigen slaapkamer. Nu heb ik een appartement met eigen woonkamer, keuken, sanitair én slaapkamer. Ik ben er echt op vooruitgegaan!”
John: “Een verhuizing heeft veel impact, zeker voor mensen met een zorgindicatie. Daarom hebben we Wim en de andere bewoners hierop extra goed voorbereid. Bijvoorbeeld door alle taken die bij een verhuizing komen kijken in een zeer rustig tempo uit te voeren. Wat ook hielp, was dat de bouw van het nieuwe complex op ons eigen terrein plaatsvond. En dat de mensen van Hendriks Coppelmans altijd bereid waren om vragen van bewoners te beantwoorden. Stap voor stap zagen de mensen hun huizen ontstaan. Zo konden ze er langzaam aan wennen.”

Snoeppotten

Wim: Mijn favoriete plek in huis is de woonkamer. Hier kijk ik televisie en luister ik naar de radio, twee grote hobby’s van me. Toen ik wist dat ik ging verhuizen, kocht ik een extra grote tv als cadeau voor mezelf. Daar heb ik nu veel plezier van! De rest van de meubels komt uit de vorige woning. Wel heb ik het appartement extra versierd met foto’s van familie en mooie schilderijen. En ik heb twee snoeppotten aangeschaft, die ik vaak vul met Engelse drop. Daar ben ik dol op. Ik voel me echt thuis hier op dit terrein. Voorheen ook al, maar nu ik mijn eigen appartement heb nog een beetje meer.”

Een bezige bij

Wim: “Eerst kookte ik nog zelf, maar sinds kort eet ik met de andere bewoners in onze gezamenlijke activiteitenruimte in het complex. Makkelijk en gezellig. Ook ben ik regelmatig in ’t Trefpunt te vinden, het restaurant op het terrein.”
John: “Regelmatig? Heel vaak zul je bedoelen! Wim is graag onder de mensen. En hij helpt graag mee. Samen zijn we verantwoordelijk voor diverse klusjes op het terrein.”
Wim: “We maken de koffieautomaten schoon, vullen de thee bij, bestellen materialen en zamelen afval in. John is mijn beste vriend.”
John: “En je doet nog vaak de afwas in ’t Trefpunt én helpt in het winkeltje waar iedereen boodschappen kan halen. Je bent een bezige bij.”
Wim: “Ja, ik ben graag bezig. Ook thuis. Iedere week komt de schoonmaakster. Ik help haar dan mee. Dat komt omdat het mijn eigen huis is. Dan wil ik dat het extra goed gebeurt!”

Lees hier meer over het project

Hendriks Coppelmans is onderdeel van Hendriks Bouw en Ontwikkeling