Esmay van Braam en Kim Ketelaars (Uden)

Meer sociaal contact met je buren dan alleen ‘hallo’ en ‘tot ziens’. Dat is onder meer wat Esmay van Braam (26) aansprak aan het project Maatschappelijk Mooi®. In 15 van de 39 appartementen die we voor Area bouwden, wonen cliënten van Labyrint Zorg & Werk, zoals Kim Ketelaars (46). Esmay is een van de zorgdragers in de duurzame woongemeenschap: dat betekent dat zij zich inzet voor buren zoals Kim. “Ik doe iets moois voor mijn medebewoners. En door hier te wonen ben ik ook nog eens milieubewust bezig.”

 

‘Zorgdrager of zorgvrager: we zijn vooral buren die echt naar elkaar omkijken’

Naar elkaar omkijken

Esmay: “Een vriendin tipte me dat Area samen met Hendriks Coppelmans bezig was met dit mooie project. Ik werd meteen enthousiast en heb me aangemeld als ambassadeur. Een logische stap, omdat ik in de zorg werk. Toch zie ik mezelf niet als hulpverlener, en Kim niet als hulpbehoevend. Zorgdrager of zorgvrager: we zijn vooral buren die echt naar elkaar omkijken.”
Kim: “Toen mijn moeder me een krantenknipsel liet zien van dit project, heb ik meteen gevraagd of ik hier kon wonen. Vroeger werd ik nog weleens gepest; nu niet meer.”
Esmay: “We doen samen spelletjes, zoeken elkaar op om te kletsen, vragen op de appgroep wie er mee naar de kroeg gaat.”
Kim: “… en we plagen elkaar een beetje!”
Esmay: “We zijn echt vriendinnen geworden. We zoeken contact als we daar behoefte aan hebben. Soms wil ik gewoon lekker op de bank ploffen. Even niets. Dat kan ook prima.”

Geen gasrekening

Esmay: “Zie je die blokjes boven het raam, op het kozijn? Dat zijn sensoren die meten hoe de energie wordt gebruikt die wordt opgewekt met zonnepanelen. Ik woon op een superinnovatieve plek.”
Kim: “Vroeger waren mijn gasrekeningen niet om over naar huis te schrijven. Nu heb ik ze niet eens meer. Ook geen geluidsoverlast trouwens.”
Esmay: “En vloerverwarming is er ook. Heerlijk in de koudere maanden. Deze zomer was het overal heet, maar hier niet. Dat is te danken aan de warmtepomp, die ook voor koele lucht zorgt.”
Kim: “Het is hier mooier dan in Vught, waar ik eerst woonde. En ik heb meer aanspraak. Esmay is echt een maatje van me geworden.”

Toekomst ligt open

Esmay: “Sinds de beginfase hebben we al inspraak in de vormgeving van deze gemeenschap. We kijken binnenkort hoe we de gemeenschappelijke ruimte nog mooier kunnen maken door daar structurele activiteiten te organiseren.”
Kim: “We denken ook na over het opzetten van een moestuin. Er worden al extra struiken en bomen geleverd om het hier nog groener te maken.”
Esmay: “We hebben samen onze blik op de toekomst van deze woongemeenschap gericht. Alles mag. Niets moet.”

Lees hier meer over het project

Hendriks Coppelmans is onderdeel van Hendriks Bouw en Ontwikkeling