2 april 2019

Slim ontworpen BENG-appartementen met aansluiting op warmtenet

In de wijk Campenhoef in Tilburg, vlakbij treinstation Reeshof, realiseren wij voor TBV Wonen 78 betaalbare BENG*-appartementen. KAW Architecten uit Eindhoven verzorgde het ontwerp. Als stedelijk expert hebben zij veel ervaring met binnenstedelijke locaties zoals deze. Via een selectie werden ook wij betrokken bij het project, vanwege onze ervaring met energiezuinige nieuwbouw. Die ervaring konden we hier goed inzetten, want naast de geluidsbelasting en betaalbaarheid was ook de energieprestatie van het gebouw een belangrijk onderdeel van het ontwerp- en engineeringsproces.

Energiezuinig en betaalbaar ontwerpen

TBV Wonen vindt het belangrijk dat de woningen betaalbaar zijn, zowel in huurprijs als in woonlasten. Daarom werd bij het ontwerpen van de gebouwen al rekening gehouden met de energiezuinigheid van het gebouw. Minder energieverbruik merken de bewoners immers elke maand in hun portemonnee. Dit heeft geleid tot twee identieke gebouwen met een slim ontwerp. In dat ontwerp is gekozen voor een corridorontsluiting. Daardoor hebben de woningen minder geveloppervlak dan bij een galerijontsluiting. Dat is gunstig voor het behalen van de BENG-normen. Meer geveloppervlak, betekent namelijk dat er zwaarder geïsoleerd moet worden.

Duurzaam gebruik van warmtenet

Het project wordt gerealiseerd in een warmtenetgebied. Duurzame energie is dus volop beschikbaar op de locatie. Daarom is ervoor gekozen om de appartementen aan te sluiten op het warmtenet. De woningen hebben geen cv-ketel of warmtepomp, maar een afgifteset die zorgt voor de verwarming van het appartement en voor het warm tapwater. Een gasaansluiting is daarom niet nodig.
De woningen worden verwarmd via vloerverwarming met middentemperatuurverwarming. Dit systeem maakt gebruik van de hoge aanvoertemperatuur van het warmtenet. Deze ligt op ongeveer 60 ºC ten opzichte van ongeveer 35 ºC bij een laagtemperatuurverwarming. Daarnaast hebben de appartementen een gebalanceerd ventilatiesysteem met warmteterugwin-unit. Op elk gebouw liggen zeven zonnepanelen per woning en vijftien panelen voor de algemene ruimtes (verlichting en gebruik van de lift). De gebouwen zijn zo georiënteerd dat er een balans is tussen de maximale opbrengst van de zonnepanelen en minimale geluidsoverlast van het spoor.

Slim ontwerp

Net als zoveel steden, heeft ook Tilburg behoefte aan betaalbare woningen voor één- en tweepersoonshuishoudens. Het doel was dan ook om appartementen te realiseren onder de aftoppingsgrenzen. In het gebouw komen ruime appartementen tussen de 65 en 97 m2. De kleinere woningen met één slaapkamer bevinden zich aan de lange zijde van de gebouwen en de woningen met twee slaapkamers liggen aan de koppen van de gebouwen. Door deze slimme positionering is optimaal gebruik gemaakt van de geveloriëntatie. Ook ontstaat zo een mooie woningdifferentiatie per gebouw.
Om het geluid van het spoor zoveel mogelijk tegen te houden zijn de buitenruimtes van het gebouw uitgewerkt als inpandige balkons (loggia’s). Zo hebben de appartementen een prettige buitenruimte, die tegelijk dienst doet als geluidsbuffer. Door een slimme pui-indeling zijn de loggia’s volledig te openen, waardoor een volwaardig balkon ontstaat.

*gebaseerd op voorlopige BENG-eisen 2015