13 september 2018

Woningen voor Tilburgse ouderen: betaalbaar én nul-op-de-meter

Terug

Op het braakliggende terrein aan de Generaal Smutslaan in Tilburg start dit jaar de bouw van negen nul-op-de-meterwoningen. In opdracht van woningcorporatie TBV Wonen ontwikkelde woonspecialist Hendriks Coppelmans uit Uden het plan voor de levensloopbestendige huurwoningen. Deze zijn energieneutraal en passen binnen de Taskforce Betaalbaar Wonen: een initiatief om de komende jaren 800 extra woningen in de lagere huursector te bouwen.

Mooie laatste stap in wooncarrière

Een statige groene laan met een indrukwekkende bomenrij en volop ruimte, recht tegenover woonzorgcentrum Koningsvoorde: dat maakt de locatie aan de Generaal Smutslaan de ideale plek voor dit bouwproject. “Wij merken dat steeds meer oudere huurders op zoek zijn naar passende woonruimte”, vertelt projectleider Bas de Graaf van TBV Wonen. “Bijvoorbeeld omdat een eengezinswoning niet meer bij hun leefsituatie past. Voor veel mensen is een grondgebonden woning met slaap- en badkamer op de begane grond dan ook een droom, als mooie laatste stap in hun wooncarrière. En dit type woning biedt hen straks de kans om zelfstandig in Tilburg te blijven wonen.”

Succesvol concept

Voor de juiste invulling van de herontwikkelingslocatie aan de Generaal Smutslaan, kwam TBV Wonen terecht bij Hendriks Coppelmans. Deze Udense bouwgroep is al vele jaren actief in Tilburg en gewend om te bouwen in bewoond gebied. Bas de Graaf: “Om onze ontwikkelkosten te beperken, zochten we een partij met veel ervaring op het vlak van energiezuinig en gasloos bouwen. Hendriks Coppelmans was de enige ontwikkelende bouwer met een succesvol concept voor levensloopbestendige nul-op-de-meterwoningen. Bovendien houden zij tijdens de bouwperiode zo veel mogelijk rekening met buurtbewoners. Ook dat is voor onze woningcorporatie erg belangrijk.”

Lagere woonlasten

Naast een woonkamer, keuken, slaapkamer en badkamer op de begane grond, heeft de grondgebonden woning nog een verdieping met een extra kamer en een installatie- en bergruimte. De nieuwe levensloopbestendige woningen zijn nul-op-de-meter, zodat ze evenveel energie opwekken als gebruiken. Een concept dat past in de duurzaamheidsgedachte van TBV Wonen. “Deze nul-op-de-meterwoningen zijn niet alleen duurzaam, maar ook zeer comfortabel”, aldus Bas de Graaf. “Met als bijkomend voordeel dat je de woonlasten verlaagt. Want minder energieverbruik merk je elke maand in je portemonnee. De maximale huurprijs bedraagt 597,30 euro, zodat huurders nog steeds voor huurtoeslag in aanmerking komen”.

Planning

Hendriks Coppelmans start nog dit jaar met de bouw van de negen nul-op-de-meterhuurwoningen voor TBV Wonen, ontworpen door KOW Architecten uit Eindhoven. De oplevering staat eind 2019 gepland. De woningen gaan rond september 2019 in de verhuur via het digitaal loket Woning in Zicht.

9 NOM-woningen Generaal Smutslaan Tilburg

9 NOM-woningen Generaal Smutslaan Tilburg

Hendriks Coppelmans is onderdeel van Hendriks Bouw en Ontwikkeling