22 juni 2021

Voormalig directeuren onthullen gevelversiering bij appartementen oude zuivelfabriek

Terug

Op de plek van de oude melkfabriek in Uden bouwden we precies 25 jaar geleden het appartementencomplex De Romme. Hendriks Coppelmans (toen nog Hendriks Bouwbedrijven) bouwde de appartementen in 1996 voor de Udense woningcorporatie SVU (nu Area Wonen). Ter gelegenheid van dit jubileum werd aan de toenmalige directeuren van beide organisaties, Bart Hendriks en Wim Gielen, gevraagd een gevelversiering te onthullen. In aanwezigheid van de bewoners brachten Bart en Wim op 17 juni een stukje oude glorie terug bij het gebouw. De melkbus op de gevel herinnert aan de zuivelfabriek die op deze plek aan de Veilingstraat stond en in 1990 werd afgebroken om uiteindelijk plaats te maken voor onder andere de sociale huurappartementen van de Romme. De afronding van dit project betekende in 1996 de oplevering van de 3500ste woning door Hendriks Bouwbedrijven voor de SVU. Bij die gelegenheid werd door de bouwer een kunstwerk geschonken (zie foto).

Historie

De Coöperatieve Zuivelfabriek H. Henricus is opgericht in 1913 om een vaste melkprijs voor de Udense boeren te garanderen. In Volkel kende men in die tijd de Coöperatieve stoomzuivelfabriek H. Antonius Abt. Ondanks de onderlinge rivaliteit zijn de beide verenigingen tijdens de Tweede Wereldoorlog gefuseerd. Het fabrieksgebouw in Uden is begin jaren vijftig grondig vernieuwd en uiteindelijk in de tachtiger jaren gesloopt om plaats te maken voor woningbouw en appartementen zoals De Romme. In de zeventiger jaren zijn de plaatselijke coöperatieve verenigingen opgegaan in grotere landelijke commerciële bedrijven, zoals Campina en Nutricia. In Volkel is de voormalige boter- en melkfabriek aan de Brabantstraat wel behouden gebleven. Vanaf 1968 heeft Soos Plock hier een onderkomen in gevonden.

Een impressie van lokale omroep DTV over de onthulling kun je hier bekijken: https://dtvnieuws.nl/nieuws/artikel/melkbussen-op-appartementencomplex-de-romme-brengen-stukje-oude-glorie-terug

Appartementen De Romme waar vroeger de oude zuivelfabriek stond

Onthulling gevelversiering De Romme door bouwer Bart Hendriks en opdrachtgever Wim Gielen

De oude zuivelfabriek waar nu appartementen De Romme staan

De oude zuivelfabriek (1970)

De oude zuivelfabriek waar nu appartementen De Romme staan

De oude zuivelfabriek (1955)

Appartementen De Romme waar vroeger de oude zuivelfabriek stond

Het kunstwerk dat Hendriks Bouwbedrijven in 1996 schonk bij de oplevering van de 3500ste woning voor de SVU

Het kunstwerk dat Hendriks Bouwbedrijven in 1996 schonk bij de oplevering van de 3500ste woning voor de SVU

25-jarig jubileum appartementen de Romme Botermarkt Uden

Hendriks Coppelmans is onderdeel van Hendriks Bouw en Ontwikkeling