25 november 2019

Van het gas af met stille en onzichtbare energiebron

Terug

Net voor de bouwvakantie zijn we geselecteerd voor een energetisch onderhoudsproject in Maarheeze. Voor woCom zijn we inmiddels druk bezig met het verduurzamen en renoveren van 43 eengezinswoningen. Bij deze woningen vervangen en isoleren we de daken en voeren we gevelonderhoud uit. Daarnaast transformeren we (als pilotproject) nog eens vijf woningen naar energieneutrale BENG-woningen. We gebruiken voor de warmtepomp zonne-energie én -warmte, opgevangen door PVT-panelen. Een energieconcept met veel voordelen. De werkzaamheden zijn vlak na de bouwvakantie gestart, maar daar ging een intensief traject van bewonerscommunicatie aan vooraf.

Verrassend energetisch advies

WoCom was bij de aanbesteding vooral verrast door ons energetische advies, met name voor de vijf BENG-woningen. Bij die transformatie maken we gebruik van het Volthera-concept, in combinatie met mechanische ventilatie. Het Volthera-concept is ideaal voor bestaande bouw. Er wordt gebruik gemaakt van hoogwaardige PVT-panelen: een combinatie van zonnepanelen en een zonneboiler. De panelen werken aan de bovenkant net als andere zonnepanelen: ze vangen de energie van de zon, die door de omvormer wordt omgezet in elektriciteit voor de gebouwgebonden installaties. PVT-panelen vangen ook de warmte van de zon op. Onder de panelen liggen leidingen naar de warmtepomp met daarin een vloeistof. Die vloeistof wordt verwarmd door de zon. De warmtepomp maakt gebruik van deze warmte: een onzichtbare en stille energiebron. Daardoor is het niet nodig om bodembronnen te boren of een luidruchtige buiten-unit op te hangen. En haal je optimale opbrengst uit het dak. WoCom is erg blij dat wij dit concept combineren met mechanische ventilatie, waarbij de natuurlijke aanvoer wordt voorverwarmd door convectoren.

Energetisch renoveren

Binnen het project in Maarheeze hebben we gebruik gemaakt van ons proces Energetisch Renoveren. Daarin houden we verschillende energetische modellen tegen het licht en kijken we welke het meest geschikt is voor de situatie. Hierin werken we samen met adviseurs van Atriensis. Zo krijg je in één oogopslag de resultaten van elk scenario in beeld.

70-procent-draagvlak tijdens de bouwvak

Een voorwaarde aan het project was dat het opgeleverd moet zijn voor einde van het jaar. Om dat te realiseren moest er in september gestart worden met de werkzaamheden. Omdat er sprake is van energetische maatregelen, moesten we echter eerst nog 70 procent draagvlak behalen bij de bewoners. En daar werd het spannend, want dat realiseren met de zomervakantie in aantocht… Zouden we iedereen in de vakantie op tijd kunnen bereiken? En zouden bewoners het gevoel hebben dat ze voldoende tijd hadden om te beslissen? Door een intensief bewonerscommunicatietraject is het ons gelukt. Met een mix van schriftelijke communicatie en huisbezoeken is iedereen goed geïnformeerd en konden we vragen snel beantwoorden en zorgen wegnemen. Tijdens de vakantieperiode behaalden we al snel de 70%-drempel die we nodig hadden.

BENG-transformatie: alle bewoners akkoord

Maar dat niet alleen, we behaalden in diezelfde vakantieperiode zelfs snel de eis van 100% deelname bij de bewoners van de vijf woningen in het pilotproject. Een knappe prestatie van team Hendriks Coppelmans en woCom, want de transformatie naar BENG is behoorlijk ingrijpend voor de bewoners. We vervangen de daken, installaties en kozijnen, installeren zonnepanelen en de woningen gaan van het gas af. En daar komt voor de bewoners een huurverhoging bij kijken. Per saldo gaan de bewoners er wel financieel op vooruit. Mede daardoor lukte het om alle bewoners enthousiast te krijgen voor de plannen.

Hendriks Coppelmans is onderdeel van Hendriks Bouw en Ontwikkeling