22 mei 2018

Van 2D-tekeningen en maquettes naar virtual reality

Terug

De ontdekkingsfase van BIM ligt bij Hendriks Coppelmans al lang en breed achter ons. Zo voeren we al onze nieuwbouwprojecten volledig uit in BIM en voldoen we aan de Nederlandse BIM-standaarden. En ook op andere ICT-gebieden blijven we ver nieuwen en innoveren. “Natuurlijk op kantoor, maar ook op de bouwplaats zijn we steeds digitaler.”

Steeds verder in BIM

In 2015 kwam BIM-specialist Ted Pasveer ons team versterken. “Zijn komst versnelde onze ambities om het bouwinformatiemodel te implementeren in het werkproces”, vertelt Oltjan Akkerman, hoofd afdeling P&O. “Onze opdrachtgevers nemen we daar graag in mee.” Ted vult aan: “Hoe zij er zelf in staan, bepaalt hoe ver we met BIM kunnen gaan. Standaard werken we al onze nieuwbouwprojecten uit in BIM. Daarmee vallen de beslismomenten en keuzes voor de opdrachtgever wat eerder in het traject. Die verschuiving bespaart weer tijd in de uitvoeringsfase. Maar deze manier van werken biedt nog meer voordelen: een gestroomlijnder proces op de bouwplaats, minder fouten, een hogere kwaliteit en een beter geïnformeerde opdrachtgever.”

Realtime info in de keet

BIM heeft ook de weg naar de keet gevonden. “In plaats van 2D-tekeningen hangt er nu een groot scherm aan de wand”, vertelt Ted Pasveer. “Met het bouwinformatiemodel beschikt de uitvoerder steeds realtime over alle informatie. Van actuele materiaalhoeveelheden tot detaillistische werktekeningen. En dat helpt hem weer om die technische informatie beter over te dragen aan de bouwplaatsmedewerkers.” Deze ontwikkeling past bij ons doel om zo veel mogelijk te digitaliseren. “Voor veel van onze mensen is dat best even wennen”, erkent Oltjan. “Maar al snel merken ze de voordelen ervan. Communiceren gaat een stuk makkelijker door de heldere informatie van 3D-beelden op het scherm in de keet. Iedereen is steeds goed geïnformeerd, welke taal je ook spreekt. Dat is wel zo duidelijk en werkt een stuk prettiger. Met BIM in de keet slaan we dus twee vliegen in één klap.”

Kwaliteit bewaken en overlast beperken

Werkplezier en efficiency staan ook centraal bij de voortdurende investeringen op ICT-gebied. “Op dit moment hebben we een aantal kansrijke pilotprojecten lopen”, zegt Ted. “Zoals KYP: een handig en uitgebreid programma om planningen van verschillende partijen nog beter op elkaar te laten aansluiten. Het effect was al zichtbaar bij een aantal renovatieprojecten; lean plannen in de cloud gaat makkelijker en doorlooptijden worden korter. Bewoners en omwonenden ervaren daardoor minder overlast. We zetten KYP nu ook als pilot in bij een nieuwbouwproject en de eerste resultaten zijn ook hier positief.” Oltjan noemt de innovatieve bouwsoftware van STA als ander mooi voorbeeld. “Hiermee zetten we vooral in op kwaliteitsbewaking richting onze opdrachtgevers. Zo hebben we STA al succesvol ingezet voor het borgen van NOM-eisen en bij de oplevering van een appartementencomplex. Het grote voordeel? Minder opleverpunten en realtime inzicht in het opleveringsproces, zowel voor ons als voor onze opdrachtgevers.”

Virtual reality

Nieuwe kansen liggen er op het vlak van virtual reality. Zo kunnen we opdrachtgevers al in een vroeg stadium meenemen in een bouwproject dat alleen nog op de tekentafel bestaat. Ted Pasveer: “Met onze VR-bril komt een bouwtekening letterlijk tot leven en krijg je er direct een beeld en gevoel bij. Ook ideaal om toekomstige kopers of huurders beter te laten begrijpen wat ze kunnen verwachten. Past mijn bed wel in de slaapkamer? Hoe trekt de zon over de woning? En waar wil ik alle aansluitingen hebben? Een virtuele wandeling door het project maakt veel duidelijk. Ook voor omwonenden, die vanuit de nieuwe Omgevingswet nadrukkelijker aan tafel zitten. Als het gaat om virtual en augmented reality zitten we nu nog in de ontdekkingsfase. Maar doordat we er vroeg bij zijn, kunnen we snel stappen zetten en onze klanten welkome extra’s bieden. Want één ding is zeker: voordat we het weten is virtual reality in de bouwsector de normaalste zaak van de wereld.”

Van 2D-tekeningen en maquettes naar virtual reality

Van 2D-tekeningen en maquettes naar virtual reality

BIM in de keet: realtime informatie voor het uitvoeringsteam

BIM in de keet: realtime informatie voor het uitvoeringsteam

Met VR-bril komt bouwtekening tot leven

Met VR-bril komt bouwtekening tot leven

Leanplannen in de keet met KYP

Leanplannen in de keet met KYP

Digitaal opleveren

Digitaal opleveren

Hendriks Coppelmans is onderdeel van Hendriks Bouw en Ontwikkeling