5 oktober 2018

Rugzak vol inspiratie tijdens kennisevent Geerpark Gas(t)vrij

Terug

Zo’n 120 bestuurders en beleidsmakers van gemeenten, corporaties en andere stakeholders op het gebied van woningbouw waren afgelopen donderdag 4 oktober te gast bij de kennisbijeenkomst ‘Geerpark gas(t)vrij’ in Vlijmen. Zij namen een rugzak vol inspiratie mee naar huis en inzicht in succesfactoren van duurzame gebiedsontwikkeling en geleerde lessen. Het werd een middag vol optimisme.

Initiatiefnemers gemeente Heusden en Woonveste en de ontwikkelaars, Hendriks Coppelmans Ontwikkeling en Janssen de Jong Projectontwikkeling deelden hun kennis en ervaring. ‘Want hoe pak je dat nou aan, zo’n duurzame gebiedsontwikkeling?’ Het staat of valt in ieder geval met het vinden van de juiste partners met dezelfde, hoge ambitie, die je durft te vertrouwen en waar de samenwerking vlotjes mee verloopt. Daarnaast moet je duurzaamheid niet alleen vertalen in de harde, maar ook in de zachte kant. Tijdens de rondwandeling kon iedereen ervaren dat álles in Geerpark duurzaamheid ademt: het zit niet alleen in de gasloze Nul-op-de-Meter-woningen (ook koop), maar is vervlochten in het stedenbouwkundig plan, het natuurlijk landschap, duurzame waterhuishouding én in de aanpak van bewonersparticipatie.

Spectaculair optimisme over aardgasvrije woonwijken

Tijdens het tweede deel van de middag werd de blik verbreed naar de duurzaamheidsopgave in Nederland. Diederik Samsom, onderhandelaar klimaattafel Gebouwde omgeving, begon zijn lezing met een stevige uitspraak: “Wachten met de energietransitie is niet verstandig. Een houding van ‘ach weet je wat, laat maar’, is de afslag naar nergens. Denk niet: ‘het zal mijn tijd wel duren.” En hij is zelden zo optimistisch geweest dat het gaat lukken. “Technisch lukt het zeker, daar geloof ik wel in. Focus vooral op sociale innovatie. De wijkgerichte aanpak gaat voor 90% over mensen”, aldus Samsom. “Luister naar de ideeën van mensen en ga met elkaar in gesprek.”

Niet afwachten, maar doen

Ook de andere expert-panelleden (Claudia Reiner, directeur installatiebedrijf Caris & Reiners, Jeroen Peper, directeur Aedes en duurzaamheidsexpert Sjoerd Klijn Velderman) waren eensgezind dat we niet moeten wachten tot het allemaal betaalbaarder (en minder risicovol) wordt. Ze stemden in met de stelling dat om de consument te overtuigen we meer aandacht moeten besteden aan de emotie en minder aandacht aan de ratio. “We moeten eerst zorgen dat ze verliefd worden en het dan pas hebben over de huwelijkse voorwaarden, ” aldus Sjoerd Klijn Velderman. Ook het super optimisme van Diederik wordt gedeeld door de experts. Van realistisch optimistisch tot chronisch optimistisch.

Over Geerpark

In Geerpark Vlijmen toonden de gemeente Heusden, Woonveste, provincie, waterschap en ontwikkelaars al jaren geleden hun geloof in een aardgasloze, duurzame woonwijk, met veel plek voor water en groen. Geerpark BV (een samenwerkingsverband van Hendriks Coppelmans en Janssen de Jong Projectontwikkeling) pakte de handschoen op en werkt vanaf dag één maximaal mee in het halen van de hoge duurzaamheidsambities. Ook in de economische crisis is er vastgehouden aan die ambities. In totaal komen er zo’n 800 woningen (huur, koop en zelfbouw). En er is volop ruimte voor wandelen, spelen en ontspannen. Bewoners worden nauw betrokken bij de ontwikkeling en communicatie en wijkopbouw krijgen veel aandacht. De woningen in Geerpark zijn comfortabel en energiezuinig (overwegend Nul-op-de-Meter), met mooie duurzame materialen en zonnepanelen op het dak. Volledig gebouwd voor de toekomst. En er worden alweer nieuwe ambities verkend: plus-op-de-meter, samenwerking met de mobiliteitssector en tiny houses.

Bekijk de film en het getekende verslag van deze middag. Bekijk ook onze film over Geerpark.

Meer informatie over Geerpark is te vinden op: geerpark.nl en goedemorgengeerpark.nl

 

Hendriks Coppelmans is onderdeel van Hendriks Bouw en Ontwikkeling