29 november 2018

No-Regret in Asten

Terug

In 2050 moet Nederland klimaatneutraal zijn. Dat is in de bestaande woningvoorraad nog een hele opgave. Hoe verduurzamen we al onze woningen? Een van de mogelijkheden waar wij groot voorstander van zijn, is het inzetten van No-Regretmaatregelen. Kort gezegd: maatregelen waarvan je geen spijt krijgt, omdat je renovatie, energetische verbetering en eventueel asbestsanering combineert. In de Sterrenwijk in Asten leverden we onlangs een No-Regretproject op voor Bergopwaarts. Bij 76 woningen verwijderden we asbest en plaatsten we een nieuw geïsoleerd dak met indak-PV-panelen. Win-win, want de corporatie kreeg een toekomstproof dak en de bewoner lagere energielasten en een comfortabeler huis.

No-Regret is kostenefficiënt

Met No-Regret wordt letterlijk ‘geen spijt’ bedoeld. Als je energetisch onderhoud uitvoert of duurzame oplossingen wilt toevoegen aan een woning, doe het dan in één keer goed. Leg geen zonnepanelen op een bestaand dak, daar krijg je spijt van. Dan moet je over enkele jaren alsnog het volledige dak isoleren. Dat betekent dat je twee keer investeert en de bewoner er twee keer last van heeft. No-Regretmaatregelen zijn juist kostenefficiënt. Je investeert nu en krijgt er direct resultaat voor terug.

Stapsgewijs verduurzamen

No-Regretmaatregelen zijn erop gericht om een woning uiteindelijk, gefaseerd, naar NOM of CO2-neutraal te krijgen. Voorbeelden hiervan zijn het aanpakken van het dak, de gevel, de vloer en de installatie(s). Het aanpakken van het dak is daarbij het meest kostenefficiënt en dus een logische eerste stap. Met aanpakken bedoelen we in dit geval: het vervangen van oude dakplaten door nieuwe, isolerende dakplaten en het toevoegen van PV-panelen. Daarmee beperk je de warmtevraag van een woning en voeg je duurzame energie toe in de vorm van panelen. De bewoner heeft hier direct voordelen van. Het verhoogt het comfort in de woning, maar – wellicht nog belangrijker – het heeft ook direct invloed op de woonlasten. Doordat de woning minder warmte vraagt en zelf elektriciteit opwekt, bespaart de bewoner direct op de energiekosten.

Sterrenwijk in Asten

Belangrijk bij No-Regretmaatregelen is om ze uit te voeren als er een aanleiding is. In de Sterrenwijk in Asten was dat het verwijderen van asbest. Bergopwaarts besloot de woningen tijdens deze daksaneringen tegelijk ook te verduurzamen. Samen met Hendriks Coppelmans is gezocht naar de meest geschikte oplossing.
Uiteindelijk is gekozen voor een variant waarbij de dakdoorvoeren niet hoefden te worden verplaatst. Deze variant bezorgde bewoners de minste overlast. Het volledige dak is voorzien van nieuwe, isolerende dakplaten. Rondom de dakdoorvoeren is een aantal rijen nieuwe dakpannen geplaatst, gecombineerd met een indaksysteem voor de PV-panelen. Dit geeft een mooi straatbeeld. Afhankelijk van het type woning, kregen de woningen 12 of 15 PV-panelen op één dakzijde. De andere zijde werd voorzien van nieuwe dakpannen. Met deze variant gingen de woningen van energielabel C naar label A, of zelfs A+.

Je woningvoorraad verduurzamen zonder spijt? Neem contact op met René Beks via 0413-264833 of rene.beks@hendrikscoppelmans.nl

No Regret Sterrenwijk Asten

No Regret Sterrenwijk Asten

No Regret Sterrenwijk Asten

Hendriks Coppelmans is onderdeel van Hendriks Bouw en Ontwikkeling