24 november 2023

Modulefabrique®: sleutel tot snelle, betaalbare en duurzame woningbouw

Terug

Vorig jaar kwamen in Nederland voor het eerst meer dan 10.000 woningen uit een fabriek. Dat industrieel bouwen ook volgens ons de toekomst heeft, onderstrepen we binnen Hendriks met de oprichting van onze eigen Modulefabrique®. Samen met co-makers kunnen we op deze manier snel kwalitatief hoogwaardige, betaalbare en duurzame woningen realiseren.

Built by Nature

Een onomkeerbare ontwikkeling. Zo omschrijft Peter Fraanje de beweging die wij en vele bouwbedrijven met ons maken naar fabrieksmatige productie van woningen. “Het is een logisch antwoord op diverse ontwikkelingen in de sector, zoals het personeelstekort en stijgende bouw- en materiaalprijzen”, aldus de expert in circulair en biobased bouwen. Na jarenlang als onderzoeker en adviseur te hebben gewerkt, is Peter Fraanje nu als NL Networks Lead verbonden aan de non-profitorganisatie Built by Nature. “Ons doel is om de bouw met hout en andere biobased materialen naar een hoger plan te tillen. Dat doen we onder meer door vraag en aanbod samen te brengen en de kennis over biobased bouwen verder te ontwikkelen.”

Antwoord op actuele vraagstukken

In tegenstelling tot andere landen kent Nederland geen echte houttraditie, zegt Peter Fraanje. “Terwijl de bouw met hout en andere biobased materialen juist een goed antwoord kan vormen op de enorme woningvraag en het CO2-vraagstuk.” Carl Dolmans, als directeur verantwoordelijk voor de Modulefabrique van Hendriks, knikt instemmend: “Al jaren produceren we in onze fabriek in Oss houten prefab-elementen voor nieuwbouw, renovaties en optoppingen. Ook wordt het werken met andere circulaire en biobased materialen steeds vanzelfsprekender voor ons. Enerzijds omdat de vraag hiernaar toeneemt, anderzijds omdat verduurzaming van de gebouwde omgeving voor ons een belangrijk speerpunt is.”

Van grondstof tot eindproduct

De lancering van de Modulefabrique® is onze nieuwste stap. Carl Dolmans: “Hier bouwen we geprefabriceerde woningmodules. De houten elementen produceren we zelf, de andere modulaire elementen komen van co-makers, denk aan circulaire prefab betonnen wanden en vloeren, bamboebeplating en biobased isolatiemodules. We gebruiken daarbij de productiecapaciteit van deze partners: zij produceren ónze modules met hún machines. Door dit met meerdere leveranciers af te spreken, ontstaat er een fabrique, verspreid over diverse productielocaties met elk een specifieke moduleproductie.” De Modulefabrique® is daarnaast een prima afzetkanaal voor de Circulaire grondstoffen BV die Hendriks eerder oprichtte om gebruikte grondstoffen een tweede leven te geven. “Zo hebben we controle over het hele bouwproces, van grondstoffen tot het eindproduct op de bouwplaats.”

TerugWINwoning

De eerste volledige woning uit de Modulefabrique® staat begin volgend jaar in Veghel: de TerugWINwoning®. “Dit is een zelfvoorzienende circulaire woning die we tegelijkertijd zien als studieobject”, legt Carl Dolmans uit. “Alles wat we leren, nemen we mee bij de realisatie van de opvolgers. In 2024 willen we binnen Hendriks vijftig volledige woningen produceren in onze Modulefabrique®, verdeeld over meerdere bouwprojecten.” De modules zijn toepasbaar in onze verschillende conceptwoningen, zoals de Premium Woning®, de Budgetwoning® (meerdere varianten) en de TerugWINwoning®.

Meer weten over onze Modulefabrique®?

Neem contact op met Carl Dolmans via 06 – 10 32 68 82 / cdolmans@hendrikscoppelmans.nl. Of kijk hier op de website van Hendriks.
Kijk voor meer informatie over Built by Nature op www.builtbn.org.

Peter Fraanje (links) en Carl Dolmans in de woonvoorziening die Hendriks Coppelmans voor BrabantWonen realiseerde aan de Mozartsingel in ’s-Hertogenbosch. Bij dit circulaire appartementencomplex is de volledige draagconstructie van hout (CLT).

Hendriks Coppelmans is onderdeel van Hendriks Bouw en Ontwikkeling