30 april 2021

Meiden bezoeken Maatschappelijk Mooi-project in Uden tijdens ‘Girlsday’

Terug

Op donderdag 22 april 2021 brachten acht meiden van het Udens college een bedrijfsbezoek aan Hendriks Coppelmans. Dit bezoek maakt onderdeel uit van de landelijke Girls’ Day op 15 april. Op dit jaarlijkse event openen technische bedrijven hun deuren om meiden van 10 tot 15 jaar kennis te laten maken met de fascinerende wereld van bèta, techniek en ICT. Hendriks Coppelmans is het enige bouwbedrijf in de regio Uden-Veghel-Oss dat hieraan deelneemt, dit jaar voor de achtste keer.

Steiger opbouwen

Hendriks Coppelmans bouwt voor het Maatschappelijk Mooi-project in Uden 39 sociale huurappartementen, in opdracht van Area. Maatschappelijk Mooi® is een concept van Hendriks Coppelmans waarin betaalbare woonruimte, een prettige werkomgeving en het aanbod van verschillende wijkdiensten samenkomen op één locatie. Op de bouwplaats aan de Loopkantstraat in Uden kregen de meiden een rondleiding. Daarna mochten ze zelf aan de slag met het opbouwen van de steiger.

De bouw: meer dan bouwen

Op het hoofdkantoor in Uden vertelde projectontwikkelaar Anita Pauwels over haar vak en over de nieuwbouw van de 39 sociale huurappartementen. Wat komt er allemaal kijken bij het ontwerp van zo’n gebouw? En wat moet er allemaal geregeld worden, voordat de schop de grond in kan? De bouw blijkt meer dan stenen stapelen. Zo is Anita samen met de gemeente Uden eerst in gesprek gegaan met de buren van de bouwlocatie. Met zo’n omgevingsdialoog wordt de buurt vroegtijdig betrokken bij het plan en wordt waardevolle informatie opgehaald. Die informatie wordt verwerkt in het bouwplan, zodat niet alleen de toekomstige bewoners, maar ook de omwonenden later blij zijn met het nieuwe gebouw.

Meiden zijn hard nodig

In Nederland werken circa 10.000 vrouwen in de bouwnijverheid. Dat is slechts zo’n 9% van het totaal aantal mensen dat werkzaam is in deze bedrijfstak. “Vrouwen zijn dus nog altijd sterk ondervertegenwoordigd in onze branche en dat is ontzettend jammer”, vindt Françoise Brandwagt, personeelsfunctionaris bij Hendriks Coppelmans en een van de negen vrouwen bij Hendriks Coppelmans. Tijdens Girls’ Day krijgen meiden de kans om kennis te maken met de bouw. Dat vergroot de kans dat ze straks gaan werken in deze sector.

Hendriks Coppelmans is onderdeel van Hendriks Bouw en Ontwikkeling