23 april 2015

Meiden bezoeken bouwplaats Geerpark tijdens ‘Girlsday’

Terug

Acht vmbo-meiden van het Udens College waren donderdag 23 april te gast op de bouwplaats in de duurzame wijk Geerpark in Vlijmen. Hendriks Coppelmans liet de 13- tot 15-jarige scholieren een kijkje nemen in het kader van ‘Girlsday’. Op deze landelijke dag openen technische bedrijven hun deuren om meisjes kennis te laten maken met de fascinerende wereld van bèta, techniek en ICT. Hendriks Coppelmans was een van de drie bedrijven in de regio Uden-Veghel-Oss die hieraan deelnemen.

Derde keer

In Nederland werken circa 10.000 vrouwen in de bouwnijverheid. Dat is slechts zo’n 8% van het totaal aantal mensen dat werkzaam is in deze bedrijfstak. De laatste vier jaar is de groei van vrouwen in de bouw gestagneerd. Voor Joy Hein, personeelsfunctionaris bij Hendriks Coppelmans, is dat reden genoeg om aan initiatieven als de Girlsday deel te nemen. “Net als jongeren zijn vrouwen nog altijd sterk ondervertegenwoordigd in onze branche en dat is ontzettend jammer”, vindt Joy, zelf een van de negen vrouwen bij haar werkgever. “Vanuit onze maatschappelijke rol vinden wij dat je iets extra’s moet doen om specifiek meiden te interesseren. Wij doen al heel veel om de opleidingskeus bij jongeren positief te beïnvloeden, zoals bijvoorbeeld snuffelstages, basisschoolexcursies en deelname aan het regionale samenwerkingsverband Techniek is Troef. En nu doen we dus alweer voor de derde keer mee aan Girlsday.”

Zelf metselen

Bij Hendriks Coppelmans ligt het aandeel vrouwen iets boven het landelijk gemiddelde. De acht meiden van het Udens College werden donderdag begeleid door twee vrouwelijke medewerkers van het bedrijf. Op het hoofdkantoor in Uden vertelde projectontwikkelaar Anita Pauwels over haar vak en over de duurzame wijk Geerpark in Vlijmen. De woningen maken deel uit van een project van 29 koop- en huurwoningen die allemaal een EPC (EnergiPrestatie Coëfficiënt) van minimaal 0 of lager hebben. Wat komt er allemaal kijken bij het ontwerp van zo’n (energiezuinige) woning? En wat moet er allemaal geregeld worden, voordat de schop de grond in kan? Op de bouwplaats in Vlijmen kregen de leerlingen een rondleiding van Joy, uitvoerder Joop Linders en stagiair bouwkunde Sander Blom. Daarna mochten de meiden zelf aan de slag met een troffel.

Radioverslag

Horen hoe het er aan toe ging daar in Vlijmen? Omroep Brabant Radio was aanwezig en deed live verslag. Je kunt uitvoerder Joop Linders, pz-functionaris Joy Hein en de leerlingen beluisteren via de website van omroep Brabant.

Hendriks Coppelmans is onderdeel van Hendriks Bouw en Ontwikkeling