29 januari 2019

Fonds Cohesie steunt Ontmoetings- en bewegingstuin en Woonproject Hasseltstraat

Terug

Woonproject Hasseltstraat uit Tilburg en de Ontmoetings- en bewegingstuin van Het Retraitehuis uit Uden ontvingen op dinsdag 29 januari een financiële bijdrage van goededoelenfonds Cohesie. Ons maatschappelijk fonds ondersteunt jaarlijks projecten die bijdragen aan een ‘geweldige leefomgeving’. De cheque werd dinsdag uitgereikt door Els Aarts Engbers, lid van het comité van aanbeveling van Fonds Cohesie. Het woonproject ontving een bedrag van € 4.300,- en de ontmoetingstuin mocht € 4.060,- in ontvangst nemen.

Uit de projecten die bij Fonds Cohesie werden aangemeld koos het comité van aanbeveling eind 2018 twee projecten. Relaties en medewerkers van Hendriks Coppelmans mochten namens het fonds stemmen op hun favoriete project. Iedere stem was € 20,- waard.

Samen buiten zijn

In het woonproject Hasseltstraat wonen 19 mensen met autisme. Zij zijn tussen de 19 en 40 jaar oud. De bewoners hebben allemaal een fijne eigen plek, maar bij het appartementencomplex is helaas geen buitenruimte. Aan de achterkant van het gebouw is wel een parkeerterrein, waar zij graag een terrasoverkapping willen plaatsen. Zo hebben zij samen een leuke plek en kunnen ze bij lekker weer buiten genieten. Door hun autisme is het voor de bewoners lastig om onderling contact te leggen. Daardoor zijn ze in hun appartement erg op zichzelf. Als er een centrale plek is waar ze met mooi weer buiten kunnen zitten, wordt contact leggen makkelijker. Dit vergroot de samenhang tussen de bewoners. Naast een terrasoverkapping, willen de bewoners graag een extra overkapping voor de fietsen. Het bestaande fietsenhok is overvol en zorgt voor irritaties.

Verbindende groene schakel

De nieuwe tuin van Het Retraitehuis moet een verbindende groene schakel worden, tussen de senioren van Het Retraitehuis en de omliggende wijken van de Gaarden. De tuin wordt opnieuw ingericht tot een ontmoetingstuin. Bij deze herinrichting worden de mooie aspecten van de oude kloostertuin behouden. Een belangrijke toevoeging in de nieuwe tuin zijn belevingselementen, zoals geur, kleur en water. Deze prikkelen de hersenen, ook van mensen met dementie. Zo kunnen ook zij van de natuur genieten en een gelukkige oude dag beleven. De ontmoetingstuin moet mensen uitnodigen en prikkelen om actief te willen zijn. Om mensen te stimuleren actief te blijven bewegen, wordt er gekeken op welke manier er bewegingselementen toegevoegd kunnen worden aan de tuin, bijvoorbeeld door een beweegroute aan te leggen.

Wonen geweldig maken

Fonds Cohesie werd in 2002 opgericht door Hendriks Coppelmans. Als bouwer en ontwikkelaar zijn we dagelijks actief in de woon-, werk- en leefomgeving van mensen en dragen daarom graag een extra steentje bij aan initiatieven die wonen geweldig maken. Fonds Cohesie maakt deel uit van een actief mvo-beleid. Als een van de eerste bouwondernemingen in Nederland zijn we hiervoor sinds 2013 gecertificeerd.

Ga voor meer informatie en aanmelding van goededoelenprojecten naar www.fonds-cohesie.nl.

Hendriks Coppelmans is onderdeel van Hendriks Bouw en Ontwikkeling