3 juli 2015
Ecologische woningen Malden opgeleverd: kiem gelegd voor sociale wijk
Op een prachtige locatie aan de rand van Malden heeft Hendriks Coppelmans twintig ecologische vrijesectorhuurwoningen gerealiseerd. Deze week zijn de woningen van ‘Droogsehof’ opgeleverd, met heel weinig opleverpunten. Opdrachtgever CA VERA en initiatiefnemer Willem Ebben zijn trots en tevreden over het eindresultaat. De ecologische basisprincipes, het ontwerp en de bouwwijze passen helemaal in een biobased economy. De woningen zijn uitgekiend ingepast in landelijke omgeving en het woningaanbod is heel gevarieerd. “We hebben de kiem gelegd voor een sociale wijk”, legt Ebben uit. “Een microsamenleving waar starters, ouderen en gezinnen iets voor elkaar kunnen betekenen”.
Flinke stap verder
Het ecologische gedachtegoed van Willem Ebben, weerspiegelt zich in de lage milieubelasting van de woningen, de bouwmethode en het gebruik van zeer duurzame materialen. “Al deze elementen kwamen in bouwteamverband prachtig samen”, vertelt Walter Schuurman, projectleider bij Hendriks Coppelmans. “Consort Architects ontwierp de woningen in opdracht van CA VERA, terwijl we samen zorgden voor een slimme doorontwikkeling. Doorslaggevend hierin was onze kennis van duurzaam bouwen en onze ruime ervaring met prefab houtconstructies. Dit leidde tot kostenbesparing en een doordachte uitwerking van de ecologische details. De goede sfeer, het enthousiasme en de tomeloze energie binnen het bouwteam leidden tot een mooi totaalplaatje dat opgaat in het landschap en toch in het oog springt. Droogsehof is een flinke stap verder dan duurzaam bouwen en gezond wonen alleen. Niet voor niets kreeg dit project al veel aandacht in de media.”
Prefab in FSC-hout
Bij de bouw zijn de meest duurzame materialen toegepast: van de betonvloer met puingranulaat tot de zonnecollectoren op het sedumdak. “Neem alleen al de prefab
houtconstructies van FSC-hout”, zegt uitvoerder Marco Fleuren. “Deze ademende houtskeletbouw voert vocht automatisch naar buiten via de spouw. Terwijl hoogwaardige isolatie en een buitengewone kierdichting energieverlies tot een minimum beperken. Daarbij gebruiken we zo min mogelijk kit en houden we polyurethaanschuim buiten de deur. Met een gezond en aangenaam binnenklimaat als resultaat.”
Schil in drie weken
Volgens Marco Fleuren verschilt de aanpak duidelijk van die bij reguliere nieuwbouwprojecten. “Dankzij de geprefabriceerde houtconstructies, inclusief kozijnen en HR-glas, stond de buitenschil van de woningen in iets meer dan drie weken op de juiste plek. Daardoor kon het bouwteam al snel aan de slag met het metsel- en timmerwerk. Bijvoorbeeld met het plaatsen van de Tricoya gevelbekleding. Deze op hout gebaseerde panelen hebben wat weg van mdf, maar zijn veel duurzamer en hebben een luxe uitstraling.”
‘Positief effect op psyche en gemoedsrust van bewoners’
“Ecologisch bouwen gaat niet alleen over de toegepaste materialen, het ontwerp van de woning en de systemen en installaties binnenin”, vertelt Willem Ebben. “Ook een duurzame samenwerking in de bouwketen hoort daarbij, net zoals een uitgekiende inpassing van de woningen in de omgeving. Op al deze vlakken streef ik, samen met een social investor, een hoog ambitieniveau na. Het doel? Een maatschappelijk zinvolle aanvulling ontwikkelen op het woningaanbod, en de wereld een stukje beter achterlaten dan we haar aantreffen.
Met de keus voor meerdere woningtypen voor verschillende doelgroepen hebben we de kiem gelegd voor een sociale wijk. Een microsamenleving waar starters, ouderen en gezinnen makkelijk iets voor elkaar kunnen betekenen. En door een combinatie van kierdicht bouwen en een dynamische luchtstroom, creëren we woningen met een zeer hoge isolatiewaarde en een goed en gezond binnenklimaat. Ook de extra lichtinval, het grasdak en de natuurlijke terreininrichting hebben een positief effect op de psyche en gemoedsrust van bewoners. Het ontwerp van Consort Architects speelt in op al deze facetten, en Hendriks Coppelmans pakt duurzame ontwikkelingen mee op. Dat werkt erg prettig! Bij een volgend project wil ik graag dezelfde mensen om me heen.”
Bekijk hier meer informatie over het project.