6 september 2013

Docudrama Tilburgse Vogeltjesbuurt

Terug

In en om de Hendriks Coppelmansketen in de Tilburgse Vogeltjesbuurt wemelde het zaterdag 31 augustus van de haarstylisten, visagisten, acteurs en figuranten. De wijk, waar uitvoerder Rini Janssen met zijn mannen dagelijks actief is met het groot onderhoud aan 80 woningen van corporatie Tiwos, werd voor één dag omgetoverd tot een heuse filmset. De film, een docudrama over het roemruchte verleden van de wijk, wordt gemaakt met medewerking van de buurtbewoners zelf en is onderdeel van een participatietraject om de ingrijpende herstructurering in de wijk zo goed mogelijk te laten verlopen.

Samen terug in de tijd

Inspanningen van onder andere woningcorporaties, studenten, aannemers, supermarkten en tijdschriften zorgen ervoor dat de film gerealiseerd kan worden. Uiteindelijk waren het de bewoners van de Vogeltjesbuurt zelf die de film écht lieten schitteren. Zij weten immers, ondanks het slechte imago van de wijk, als geen ander hoe mooi en hecht deze buurt kan zijn. Een bewoner wist dit in een paar woorden krachtig samen te vatten: ”You love it, or you hate it.” Voor even waande het Tilburgse stadsdeel zich in de jaren ’30, ’70 en het jaar 2000. Voddenboeren, straatschoffies, jonge mannen met vetkuiven en wielrenners op oude koersfietsen sierden de straten. Naar verwachting zal het eindresultaat rond half oktober in première gaan bij Euroscoop. Ook Omroep Brabant besteedt aandacht aan de film en zendt deze uit in haar reeks ‘Brabantse Beauties’.

Skeletresten en dollarbiljetten

En de bijzondere geschiedenis van de buurt zet zich ook voort in het heden. Enkele dagen nadat de filmset verdwenen was, werd de buurt opgeschrikt door het vinden van skeletresten bij graafwerkzaamheden. Dit gebeurde op het terrein waar woningen gesloopt worden als voorbereiding op nieuwbouw door bouwbedrijf Van der Weegen. Na onderzoek bleek het te gaan om resten van een dier. En nog keerde de rust niet terug in de wijk, want twee dagen later werd bij hetzelfde sloopwerk een grote hoeveelheid Amerikaans geld gevonden. De honderdollarbiljetten vlogen vanaf de sloopband door de lucht en de wijkbewoners waren er als de kippen bij om ze te incasseren. Bekijk de reportage op omroep Brabant.

Hendriks Coppelmans in de Vogeltjesbuurt

In opdracht van woningcorporatie Tiwos uit Tilburg is Hendriks Coppelmans dit voorjaar gestart met groot onderhoud aan 8o woningen in de Vogeltjesbuurt. De samenwerking, waar nog meer bedrijven bij betrokken zijn, komt voort uit de pilot ketensamenwerking in de Tilburgse wijk Loven. Deze samenwerking was zo succesvol (bewoners gaven de ketenpartners een 8,1!) dat hetzelfde team in januari weer rond de tafel zat om het project in de Vogeltjesbuurt in goede banen te leiden. De renovatie maakt deel uit van een groot herstructureringsproject in de wijk.

Hendriks Coppelmans is onderdeel van Hendriks Bouw en Ontwikkeling