12 mei 2015

Design&Buildopdracht voor woningbouw De Gaarden Uden

Terug

Hendriks Coppelmans heeft een Design&Buildopdracht in de wacht gesleept voor de realisatie van 42 woningen en appartementen rond het historische Retraitehuis in Uden. Opdrachtgever Area schreef hiervoor een prijsvraag uit. Hendriks Coppelmans kwam als beste uit de bus en versloeg daarmee twee landelijke gegadigden. “Mooi dat die regionale wint van de landelijke jongens”, stelt Areadirecteur/bestuurder Jan van Vucht tevreden vast. Volgens Van Vucht is de keuze op Hendriks Coppelmans gevallen omdat die in het ontwerp duidelijk de aansluiting bij het Retraitehuis heeft gezocht. “En het speelse karakter van het plan heeft uiteindelijk de doorslag gegeven”, aldus Van Vucht.

42 woningen en appartementen

Aan de Volkelseweg realiseert corporatie Area ‘De Gaarden’, een prachtige, gemengde woonwijk. Het gebied dat de afgelopen eeuw het domein was van de Missiezusters biedt straks ruimte aan mensen die bewust in het leven staan.  De Gaarden bestaat uit een aantal deelgebieden. Centraal in het gebied ligt het Retraitehuis. In deelgebied II ontwikkelt en bouwt Hendriks Coppelmans 18 grondgebonden woningen en 24 appartementen, allen bestemd voor de verhuur.  Area verkoopt ook 20 vrije kavels in het bos. Het wordt er net als in een klein dorp. De Gaarden wordt straks een plek waar natuur, mens en bebouwing op een natuurlijke manier samenkomen. Een plaats waar oude en nieuwe bewoners oog hebben voor elkaar en samen genieten van het moois dat de omgeving biedt.

Passend bij monumentale kwaliteit

René Beks, directeur ontwikkeling van Hendriks Coppelmans, is verheugd om op deze unieke locatie in Uden te mogen gaan bouwen. “We hebben samen met Omni Architecten uit Schijndel een ontwerp gemaakt dat goed past bij de monumentale kwaliteit van het Retraitehuis. Een aantal karakteristieke elementen uit de oude bouwstijl, zoals de dakrand en de raamindeling, keren terug in de nieuwbouw.”
Op het terrein heeft Area inmiddels doeken geplaatst met daarop een beeld van een zwaan op haar nest en de tekst: ‘Hier wordt iets moois uitgebroed’. Jan van Vucht vindt deze verwijzing heel toepasselijk. “Door de veranderde marktontwikkelingen heeft het even geduurd voordat we wisten wat we met de aangekochte grond wilden gaan doen. We hebben er inderdaad op zitten broeden. Maar nu hebben we in zorgvuldige samenspraak met het Retraitehuis, de Congregatie Dienaressen van de Heilige Geest en Stichting Hercules, een karakteristieke woonomgeving ontwikkeld.”

Bouw vierde kwartaal van start

In maart van dit jaar is gestart met het bouwrijp maken van de grond. Door het verwijderen van een groot aantal bomen werd voor alle passanten goed zichtbaar dat het gebied rondom het Retraitehuis in ontwikkeling is. Op dit moment legt Area de laatste hand gelegd aan de voorbereidingen voor een start verkoop van de vrije kavels. Naar verwachting is dat nog voor de zomervakantie. De eerste bouwactiviteiten staan met de komst van de 18 woningen en 24 appartementen gepland aan de westelijke zijde van het Retraitehuis.  In overleg met mogelijke toekomstige bewoners worden de ontwerpplannen nu verder uitgewerkt. Naar verwachting starten de grondwerkzaamheden in juni en kan Hendriks Coppelmans in het vierde kwartaal van dit jaar met de bouw van start.

Geïnteresseerden kunnen zich via de voorlopige website www.degaarden-uden.nl inschrijven voor de digitale nieuwsbrief.

 

Vogelvlucht vanaf Volkelseweg richting Retraitehuis

Vogelvlucht vanaf Volkelseweg richting Retraitehuis

Informatiebord De Gaarden

Informatiebord De Gaarden

Informatiebord De Gaarden

Informatiebord De Gaarden

De Gaarden leeft bewust

De Gaarden leeft bewust

Hendriks Coppelmans is onderdeel van Hendriks Bouw en Ontwikkeling