16 april 2019

Boxtelse wijk Gildenhof verduurzaamd en verfraaid. En nu de tuin!

Terug

Het groot onderhoud in de wijk Gildenhof in Boxtel is bijna gereed. De woningen zijn in opdracht van woningstichting St. Joseph door ons verduurzaamd en gerenoveerd en ze zien er van binnen en buiten weer keurig uit. Tijd om de voortuinen aan te pakken. Hiervoor organiseerden wij samen met St. Joseph en de andere samenwerkingspartners op zaterdag 13 april een Groenmarkt. Veel bewoners uit de wijk kwamen langs voor gratis advies. Er werden onderling ook verschillende nieuwe contacten gelegd. Van Hendriks Coppelmans kregen alle bewoners een buitenplant.

Groenere tuin

St. Joseph krijgt steeds meer vragen van bewoners die een groenere tuin willen. Niet alleen om het mooi en fleurig is, maar ook omdat het goed is voor de natuur. In een groenere tuin kan het water beter weg bij een flinke bui en ook bijen en vogels voelen zich erin thuis. Veel huurders vinden het echter lastig om hun tuin anders in te richten. Ze weten niet waar ze moeten beginnen of zien op tegen het onderhoud. Om te laten zien dat het zo ingewikkeld niet hoeft te zijn, organiseerden we een Groenmarkt, samen met bewoners, St. Joseph en onder andere Operatie Steenbreek (gemeente Boxtel), groenbedrijf Groen & Re-integratie, ContourdeTwern en Waterschap De Dommel.

Groenmarkt

Bewoners konden zich inschrijven voor een mini-tuin, compleet met afvoer van tegels en grond en aanvoer van ‘goede grond’. Alles voor een klein bedrag. Bezoekers konden ook vlinderhuisjes beschilderen, er was informatie over groene tuinen en huurders kregen van Hendriks Coppelmans tegen inlevering van een bon een bloeiende plant. Ook lagen er voorlopige ontwerpen van de beide speeltuintjes in de buurt, gemaakt door gemeente en een aantal bewoners. De buurt kon hierop ter plekke reageren.

Aanleg mini-tuintjes

Bewoners die een mini-tuintje hebben besteld, kunnen kiezen tussen planten die dagvlinders aantrekken, nachtvlinders of bijen. De tuintjes worden aangelegd door Groen & Re-integratie met zoveel mogelijk hulp van bewoners in de straat. Met de tuinontwerpwedstrijd konden de bewoners zelfs een compleet ingerichte tuin winnen.

Hendriks Coppelmans is onderdeel van Hendriks Bouw en Ontwikkeling