20 juni 2016

Berkengaarde: inbreidingslocatie met ‘bomen van uitdagingen’

Terug

Voor woningcorporatie Tiwos bouwen wij 29 sociale huurwoningen in Berkel-Enschot. Het gaat om levensloopbestendige woningen voor 55-plussers midden in een bestaande woonwijk, in een groene omgeving. Weinig ruimte ondanks een groot oppervlak, en rekening houden met huidige bewoners en bestaande bomen in de wijk: het plan Berkengaarde vraagt om de nodige creativiteit. “Samen met Hendriks Coppelmans hebben we naar een invulling gezocht, gericht op levensloopbestendige woningen. Daaruit is een prachtig plan ontstaan voor 29 sociale huurwoningen, waarbij de mooie en duurzame materialen uit het oorspronkelijke plan intact zijn gehouden. Berkengaarde is echt een aanwinst voor het dorp en een welkome aanvulling op ons woningbestand. Ideaal voor 55-plussers, want het complete woonprogramma bevindt zich op de begane grond.”

Bouwplaatsinrichting

De woningen worden gebouwd in korte rijen van twee of drie, te midden van vele kastanjes, beuken, esdoorns en andere soorten van 50 jaar of ouder. “Bij de bouwplaatsinrichting vormden die bomen een flinke uitdaging”, zegt Robert van Gendt, projectleider bij Hendriks Coppelmans. “Daarom is in overleg met Tiwos en de gemeente Tilburg BTL Bomendienst bij het project betrokken. In het gemeentelijke Boombeschermingsplan staat precies wat wel en niet mag rondom deze bomen. En dat vraagt om de nodige creativiteit op de bouwplaats. Denk aan het plaatsen van bouwhekken rondom de bomen, zodat er geen bouwmateriaal in het kwetsbare gebied terechtkomt. Ook zetten we torenkranen in die over de bomen reiken. En we hebben speciaal een extra bouwweg aangelegd om te voorkomen dat bouwverkeer over boomwortels rijdt.”

Wilt u graag meer weten over dit onderwerp, lees dan het volledige artikel Berkengaarde: inbreidingslocatie met ‘bomen van uitdagingen’.

Hendriks Coppelmans is onderdeel van Hendriks Bouw en Ontwikkeling