13 november 2018

Appartementen die voldoen aan NOM én BENG in Dongen

Terug

Deze zomer ontvingen we goed nieuws van corporatie Casade uit Dongen. Onze EMVI-inzending voor 72 nul-op-de-meterappartementen aan de Trappistenstraat in Dongen werd als beste beoordeeld. In mei 2019 starten we met de bouw voor deze nieuwe opdrachtgever. Een mooi engineering-en-buildproject, waarin we laten zien dat een 3- en 4-laags appartementengebouw aan NOM én BENG kan voldoen. (Met BENG bedoelen we in dit geval de voorlopige eisen van 2015). Vrijdag 9 november ondertekenden directeur/bestuurder Roel van Gurp van Casade en directeur Cas Stuut van Hendriks Coppelmans Bouwgroep de Turn-Keyovereenkomst.

Herontwikkeling

De huidige maisonnettewoningen aan de Trappistenstraat worden in januari 2019 gesloopt. In plaats daarvan verschijnen er vanaf mei 2019 72 nieuwe en energiezuinige nul-op-de-meterhuurappartementen, verdeeld over drie gebouwen. Er komen 53 twee- en 19 driekamerappartementen. De appartementen zijn met voorrang bestemd voor mensen van 55 jaar en ouder en hebben een huurprijs onder de respectievelijk eerste en tweede aftoppingsgrens (van € 517,- tot maximaal € 640,- (prijspeil 2018)). Daarnaast betalen huurders een energieprestatievergoeding voor de energiebesparende maatregelen die zijn genomen bij de bouw.

NOM én BENG bij appartementen: het kan

Alle 72 woningen worden nul-op-de-meter (NOM). Een warmtepomp zorgt voor verwarming en warm water, maar maakt ook koelen in de zomer mogelijk. Op de daken van de appartementsgebouwen én van de losstaande fietsenbergingen liggen zonnepanelen om energie op te wekken. De woningen zijn zo goed geïsoleerd dat de buitenkant van het gebouw voldoet aan de toekomstige BENG1-eisen (lees BENG1-eis 2015: energiebehoefte maximaal 25 kWh/m2). Dat was best een uitdaging door de grote gevelopeningen in het ontwerp, maar het is ons toch gelukt. Dat de gebouwen aan de nieuwe eisen voldoen, betekent onder andere dat er maar heel weinig warmte nodig is om de woningen te verwarmen. BENG staat voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen en zegt iets over de energieprestatie van een gebouw. Alle nieuwbouw moet vanaf 1 januari 2020 voldoen aan deze eisen. Sinds 20 november zijn de voorlopige toekomstige BENG-eisen afgezwakt.

Energiezuinig en betaalbaar

“NOM en BENG1 passen helemaal bij de duurzaamheidsambitie van Casade. Wij willen niet wachten tot het bouwbesluit in 2020 wordt aangepast. Wij bouwen nu al zo energiezuinig mogelijk. Tegelijk willen we de woonlasten voor onze huurders laag houden. Dat kan met deze mooie en energiezuinige appartementen. Het duurzame ontwerp, gecombineerd met een lage huurprijs, betekent vooral comfort en lage woonlasten voor de huurders”, aldus Roel van Gurp.

Cas Stuut is blij dat Hendriks Coppelmans en Casade met dit project hun gezamenlijke duurzaamheidsambities waarmaken. “Als koploper op het gebied van energiezuinig bouwen is het ons ook nu weer gelukt om passende oplossingen te vinden waarmee we aan de (toekomstige) energieprestatie-eisen kunnen voldoen. En dat binnen de maximale sociale huurgrenzen. Dat we nu al een project kunnen realiseren dat aan zowel NOM als BENG1 voldoet is uniek in Nederland en daarmee lopen we voorop.”

Nieuwsgierig hoe we dit realiseren? Neem dan contact op met René Beks, directeur Ontwikkeling & Innovatie via (0413) 264 833 of rene.beks@hendrikscoppelmans.nl.

impressie Trappistenstraat vanaf rotonde

impressie Trappistenstraat vogelvlucht 1

ondertekening Trappistenstraat Dongen

ondertekening Trappistenstraat Dongen

Hendriks Coppelmans is onderdeel van Hendriks Bouw en Ontwikkeling