Energieneutraal Wonen® / Nul-op-de-meter

Een woning die zijn eigen energie levert: met het concept Energieneutraal Wonen® wordt deze duurzaamheidseis van 2020 (BENG) nu al haalbaar. Uitgangspunt is dat een energieneutrale woning in aanschaf niet duurder is dan een reguliere nieuwbouwwoning en voor alle prijsklassen bereikbaar is. Energieneutraal Wonen® is het resultaat van een multidisciplinaire innovatie op gebied van bouwproces, techniek en financiering. Hendriks Coppelmans werkt daarbij samen met gespecialiseerde ketenpartners. Het concept is inmiddels verder ontwikkeld naar nul-op-de-meter (NOM). We hebben daarmee ervaring opgebouwd bij diverse projecten in onder andere Vlijmen, Gemert en Haaren. Deze projecten zijn inmiddels in aanbouw of opgeleverd (bekijk onze referentieprojecten hier). Wij zijn lid van de Stroomversnelling en onze concepten worden getoetst aan NOM-keur. Ons nieuwbouwconcept BudgetRijwoning NOM heeft in november 2017 als tweede in Nederland NOM Keur behaald. Begin 2018 leverden we in Tilburg onze eerste NOM-appartementen op. Met onze kennis over energiezuinig bouwen bereiden we ons nu ook al voor op de eisen van BENG die vanaf 1 januari 2020 gelden. Maar we gaan verder: we werken ook al aan Plus-Op-de-Meter (met onder andere lokaal opwekken op wijkniveau, energie opslaan en delen en samenwerking met de mobiliteitsector).

Lagere woonlasten

Energieneutraal Wonen®/NOM betekent voor de woonconsument een flinke stap vooruit. De totale woonlasten zijn vanaf de eerste dag gegarandeerd lager dan bij een reguliere woning. Bij een nul-op-de-meterwoning geven we zelfs een energieprestatiegarantie van 10 jaar. Het pakket van energiebesparende maatregelen levert een comfortabel binnenklimaat op, maar leidt niet tot een verhoogde woningprijs. Stijgende energieprijzen of niet: bewoners betalen hiervoor een vast bedrag per maand. En als het energiepakket is afgelost (twaalf tot vijftien jaar) zijn bewoners voorgoed verlost van energiekosten.

Gegarandeerd voordeelModel-energieneutraal-wonen_Grafiek_176000_300913_DEF

Niet alleen voor consumenten, maar ook voor gemeenten en woningcorporaties heeft Energieneutraal Wonen®/NOM voordelen. Zij kunnen hiermee vooruitlopen op de wettelijke duurzaamheidseisen die in 2020 van kracht worden en corporaties krijgen een betere dekking op hun onrendabele top. Alle voordelen zijn gegarandeerd, want de energiezuinigheid van de woning wordt na oplevering door Woningborg getoetst. Als lid van de Stroomversnelling worden onze concepten ook getoetst aan NOM-keur. De basiseisen hiervoor sluiten naadloos aan op de energieprestatievergoeding. Zo hebben corporaties de zekerheid dat zij deze vergoeding kunnen innen.

Participeren in ontwikkeltraject

Toekomstige bewoners willen vandaag de dag graag mee kunnen praten over het ontwerp van hun nieuwe woning. Ook bij een energieneutrale woning. Daarom is in dit concept de werkwijze Wonen naar Wens® verwerkt. Met deze zelf ontwikkelde methode van consumentgericht ontwikkelen heeft Hendriks Coppelmans afgelopen jaren ruime ervaring opgebouwd. Het leidt tot grote betrokkenheid van bewoners, onderscheidende woningontwerpen en maximale invulling van woonwensen.

Meer informatie

Wilt u meer weten over nul-op-de-meter, Energieneutraal Wonen® of BENG? Vraag dan meer informatie aan of neem contact op met René Beks, directeur Ontwikkeling & Innovatie via: (0413) 264833 of rene.beks@hendrikscoppelmans.nl. Of schrijf  in voor onze themanieuwsbrief duurzaam wonen over energieneutraal, NOM en BENG (verschijnt 2 tot 3 keer per jaar).

Bekijk ook onze referentieprojecten Energieneutraal wonen/NOM.

Ook interessant: ecologisch bouwen

Een stap verder zetten in duurzaam bouwen? Ga dan voor ecologisch! Geen geitenwollensokkenverhaal maar een benadering die veel voordelen oplevert voor de menselijke gezondheid en het milieu. Wij geloven in een biobased economy en hebben ervaring met de bouw van ecologische (huur)woningen. Hierover verder praten? Bel of mail René Beks.

Publicaties:

Energieneutraal Wonen® is een doorontwikkeling van het concept Zonnewoning® dat Hendriks Coppelmans vanaf 2003 ontwikkeld en gerealiseerd heeft.