Transformatie

Van eengezinswoning naar meergeneratiewoning voor starters en senioren

Groot onderhoud verlengt de levensduur van bestaande woningen aanzienlijk. Maar wat als de bestaande woningvoorraad niet meer aansluit bij de vraag? Betekent dat dan automatisch sloop en nieuwbouw? Of is transformatie een optie? Hendriks Coppelmans is regelmatig betrokken bij dit soort vraagstukken en heeft flink wat expertise opgebouwd op dit terrein. Zo ontwikkelden we de meergeneratiewoning: een grote eengezinswoning opgesplitst in twee woningen voor kleine huishoudens. Een ingreep die voorziet in een duidelijke behoefte nu de groei van het aantal een- en tweepersoonhuishoudens aanhoudt.

Horizontale splitsing

De meergeneratiewoning is in ketensamenwerking samen met opdrachtgever Bergopwaarts uit Deurne, architect Vissers & Roelands en installatiebedrijf Kemkens uitgedacht en voorbereid.  Een heldere analyse in de ontwerpfase werd vertaald naar een haalbare en toekomstbestendige businesscase, zowel demografisch, bouwkundig als financieel. In deze transformatiepilot werden drie bestaande jaren 60 rijwoningen in Deurne gesplitst in zes kleinere wooneenheden in twee verschillende typen. Zo ontstonden drie seniorenwoningen op de begane grond en drie starterswoningen op de verdieping.

Doordacht plan

de meergeneratiewoning: een grote eengezinswoning opgesplitst in twee woningen voor kleine huishoudens. Een ingreep die voorziet in een duidelijke behoefte nu de groei van het aantal een- en tweepersoonhuishoudens aanhoudt.

Iedere woning heeft zijn eigen voordeur aan de straatzijde. De seniorenwoning beneden is rolstoeltoegankelijk en heeft een uitbouw met twee slaapkamers. De keuken maakte plaats voor een badkamer en de woonkamer kreeg een open keuken. Achterin de tuinen zijn nieuwe bergingen gerealiseerd en vijf parkeerplaatsen. Ook de bovenwoning heeft een woonkamer met open keuken, een badkamer en een slaapkamer met toegang tot het dakterras op de uitbouw van de benedenwoning. Een deel van de zoldervloer verdween en samen met extra dakramen zorgt dit voor veel licht in de bovenwoningen. De splitsing zorgde voor veel bouwkundige uitdagingen. Van het aanbrengen van geluidsplafonds tot het bewaken van de constructieve sterkte van de woning en het vervangen van al het leidingwerk. De transformatie verliep zo succesvol, omdat er een goed doordacht plan lag en elke ketenpartner zijn kennis en ervaring inbracht.

Van label E naar B

Naast de horizontale splitsing, zijn de woningen ook drastisch gerenoveerd. Er is daarbij een flinke energetische verbetering behaald. Het energielabel ging van E naar B. Dat was een voorwaarde om in aanmerking te komen voor de Stimuleringsregeling energieprestatie huursector (STEP). Hendriks Coppelmans heeft veel kennis van deze interessante subsidieregeling. Die kennis is waardevol voor een haalbare businesscase. Om de labelstappen te behalen werden de spouwen gevuld met steenwolvlokken, werd er een geïsoleerde betonvloer gestort en zijn er nieuwe kozijnen geplaatst met HR++-glas. Ook het voegwerk is vernieuwd en beide woonlagen kregen een HR++-ketel.

Publicaties:

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over de meergeneratiewoning of eens van gedachten wisselen over de transformatiemogelijkheden voor uw woningvoorraad? Neem dan contact op met: Cas Stuut (directeur) via telefoonnummer: (0413) 264833 / of e-mail: cas.stuut@hendrikscoppelmans.nl.

Bekijk meer foto’s van dit project bij referenties.