NOM-renovatie

Nul-op-de-meter voor bestaande bouw

Als lid van Stroomversnelling zijn we een van de koplopers als het gaat om innovatieve nul-op-de-meterconcepten. Onze ervaring in nieuwbouwprojecten zetten we nu ook in voor de transformatie van bestaande bouw. Zo maakten wij voor woningbouwvereniging Bergopwaarts acht huurwoningen in Deurne nul-op-de-meter-ready. Eén woning is van binnenuit zelfs volledig naar nul-op-de-meter gebracht en voldoet aan de uitgangspunten van de energieprestatievergoeding (EPV). Dit gebeurt vanuit ons concept Energetisch Renoveren®.

Isolatie van binnenuit

Bestaande woningen in één keer naar nul-op-de-meter brengen. Deze uitdaging is in een NOM-renovatie pilotproject gegoten. “Samen met onze vaste adviseurs van Technisch Adviesbureau Crone presenteerden we verschillende varianten aan Bergopwaarts”, zegt Marti Smits, hoofd projectbureau bij Hendriks Coppelmans. “De meeste Stroomversnellingsprojecten concentreren zich op een projectgerichte aanpak van de buitenschil en de installaties. Onze aanpak is gericht op een serie van één; oftewel renovatie bij mutatie. Afwijkend is ook dat we de woning van binnenuit isoleren, zonder de buitengevel onder handen te nemen. Ook bij uitstek geschikt voor complexen met veel verkochte, voormalige huurwoningen.

All-electric

Bergopwaarts heeft voor deze pilot een leegstaande woning beschikbaar. Hier isoleren we de binnenwanden en vervangen we de kozijnen. Het dak krijgt dezelfde ingreep als dat van de acht huurwoningen die nom-ready zijn gemaakt, met het volledige dak vol PV-panelen. De woning krijgt een energiezuinige installatie voor verwarming en warm tapwater, en we koppelen de woning los van het gasnet. Met een innovatieve maar eenvoudige installatie maken we de woning all-electric. Uiteindelijk wekt de woning voldoende energie op voor het gebouwgebonden én het huishoudelijk verbruik. De EPV-wet maakt het voor de corporatie mogelijk de investering terug te verdienen.”

Publicaties:

Meer informatie

NOMwoning monitoring

Bent u geïnteresseerd? Vraag meer informatie aan of neem contact op met Cas Stuut, directeur. Tel: (0413) 26 48 33 / cas.stuut@hendrikscoppelmans.nl.

Bekijk ook ons referentieproject NOM-renovatie in Deurne
of onze andere referentieprojecten Energetisch renoveren/NOM-renovatie.