NOM-renovatie

Nul-op-de-meter voor bestaande bouw

Als lid van Stroomversnelling zijn we een van de koplopers als het gaat om innovatieve nul-op-de-meterconcepten. Onze ervaring in nieuwbouwprojecten zetten we nu ook in voor de transformatie van bestaande bouw. Zo maakten wij voor woningbouwvereniging Bergopwaarts acht huurwoningen in Deurne nul-op-de-meter-ready. Eén woning is van binnenuit zelfs volledig naar nul-op-de-meter gebracht en voldoet aan de uitgangspunten van de energieprestatievergoeding (EPV). Dit gebeurt vanuit ons concept Energetisch Renoveren®.

Isolatie van binnenuit

De meeste Stroomversnellingsprojecten concentreren zich op een projectgerichte aanpak van de buitenschil en de installaties. Onze aanpak is gericht op een serie van één; oftewel renovatie bij mutatie. Afwijkend is ook dat we de woning van binnenuit isoleren, zonder de buitengevel onder handen te nemen. Dit is bij uitstek geschikt voor complexen met veel verkochte, voormalige huurwoningen. Deze aanpak heeft als voordeel dat het geen overlast oplevert voor de bewoners, deze zijn er immers nog niet. Ook is het niet-meer-dan-anders-principe bij dit concept niet van toepassing. De EPV-wet maakt het voor de corporatie ten slotte mogelijk de investering terug te verdienen.

Pilot-project

Bestaande woningen in één keer naar nul-op-de-meter brengen. Deze uitdaging is in een NOM-renovatie pilotproject gegoten. Bergopwaarts had voor deze pilot een leegstaande woning beschikbaar. We hebben de binnenwanden geïsoleerd en de kozijnen vervangen. Het dak heeft dezelfde ingreep gekregen als dat van de acht huurwoningen die nom-ready zijn gemaakt, met het volledige dak vol PV-panelen. De woning heeft een energiezuinige installatie voor verwarming en warm tapwater, en we hebben de woning losgekoppeld van het gasnet. Met een innovatieve maar eenvoudige installatie hebben we de woning all-electric gemaakt. Uiteindelijk wekt de woning voldoende energie op voor het gebouwgebonden én het huishoudelijk verbruik.”

Publicaties:

Meer informatie

NOMwoning monitoring

Bent u geïnteresseerd? Vraag meer informatie aan of neem contact op met Cas Stuut, directeur. Tel: (0413) 26 48 33 / cas.stuut@hendrikscoppelmans.nl. Of schrijf  in voor onze themanieuwsbrief (verschijnt 2 tot 3 keer per jaar).

Bekijk ook ons referentieproject NOM-renovatie in Deurne
of onze andere referentieprojecten Energetisch renoveren/NOM-renovatie.