NOM bij appartementen: lastiger maar kan wel

“Voldoende energie opwekken om een appartementencomplex naar nul-op-de-meter te krijgen? Voor ons is dit ook lastiger dan bij een grondgebonden woning”, vertelt hoofd projectbureau Marti Smits. “Dat je minder dakoppervlak hebt voor PV-panelen omdat je de hoogte in gaat, is de grootste uitdaging. Per project maken we scenario’s waarbij we altijd naar de meest efficiënte oplossing zoeken.” Waar vinden we extra dakoppervlak? Kunnen we uitwijken naar de gevel? Of lukt het om het aantal benodigde PV-panelen te verminderen? Door creatief te denken ontstaan bij Marti en zijn team de slimste oplossingen. Bijvoorbeeld bij het vier lagen tellende woongebouw dat we onlangs opleverden in Tilburg. Door schansconstructies op het dak en een alternatieve installatie bleek NOM prima haalbaar.

Creatief met dakoppervlak en installaties

Het drie en vier woonlagen tellende complex voor cliënten van Stichting Chapeau Woonkringen in Tilburg, is ons eerste appartementengebouw dat volledig nul-op-de-meter is. Het werd dit voorjaar opgeleverd. “Het platte dak is hier optimaal gebruikt”, vertelt Marti. “Via speciaal ontworpen schansconstructies hebben we het dakoppervlak vergroot. Hierop liggen nu 272 hoogwaardige SunPower-panelen met een piek van 335 watt per paneel. Dat is inclusief de panelen op het bergingcomplex die op standaardwijze zijn bevestigd. En waar in het oorspronkelijke ontwerp van opdrachtgever Tiwos een bodemwarmtepomp was bedacht, kozen wij voor een creatieve oplossing: lucht-/waterwarmtepompen, netjes weggewerkt onder de schansconstructies op de hoofddaken. Een mooie en functionele oplossing, omdat de open structuur tegelijkertijd voor voldoende ventilatie en luchtcirculatie zorgt.”

In Rosmalen, waar we in opdracht van Woonveste ook een woongebouw voor Chapeau Woonkringen in aanbouw hebben, vond ons team de oplossing in het verminderen van het aantal PV-panelen. Marti: “Dat lukte door te kiezen voor biomassaverwarming. Dit is een collectief systeem voor ruimteverwarming en warm water dat werkt door zeer efficiënte, CO2-neutrale verbranding van korrels geperst hout (ook wel pellets genoemd).”

Bekijk referentieproject 19 NOM-appartementen Chapeau Tilburg

Hendriks Coppelmans is onderdeel van Hendriks Bouw en Ontwikkeling