24 november 2017

Voorbereid op BENG

Terug

Elke bouwaanvraag die vanaf 1 januari 2020 wordt ingediend moet voldoen aan de BENG-eisen. Waar een nul-op-de-meterwoning nog een vrije keus is voor marktpartijen en corporaties, wordt een bijna energieneutraal gebouw (BENG) een harde eis. Drie indicatoren staan daarin centraal (zie overzichtje hieronder). Door daar nu al over na te denken en onze concepten aan de nieuwe eisen te toetsen, nemen we onze opdrachtgevers mee in deze stevige opgave.

Voorschakelen op 2020

Wat zijn de consequenties van BENG voor de projecten die we ontwikkelen? En hoe passen we onze bouwconcepten erop aan? Daar zijn we nu al mee bezig. Binnen onze organisatie bestaat al enkele jaren de Werkgroep Energie, die zich over dit soort vragen buigt. Het doel: inspelen op de laatste ontwikkelingen op beleidsniveau, en doelgerichte kennis opbouwen op het vlak van toekomstgerichte duurzaamheidsinitiatieven. “In de werkgroep zijn alle disciplines binnen ons bedrijf vertegenwoordigd”, vertelt René Beks, directeur Ontwikkeling & Innovatie. “We delen hier de lessen die we trekken uit eerdere projecten. En de verbeterpunten voeren we door in al onze andere nieuwbouw- en renovatieplannen. Als lid van de Stroomversnelling staan we vooraan bij de ontwikkeling van de BENG-normering. Zo zorgen we ervoor dat we goed voorbereid zijn op 2020.”

BENG vraagt iets extra’s van de schil

Bij de ontwikkeling van ons nul-op-de-meterconcept gingen we eerder op een soortgelijke manier te werk. De kennis en voorsprong die we daarbij hebben opgebouwd, zetten we nu in voor BENG-projecten. Ook nodigen we regelmatig deskundigen uit om ons complete team bij te praten over het toepassen van de drie BENG-indicatoren. “BENG is gebaseerd op het beperken van de warmtevraag en vraagt dus iets extra’s van de schil”, zegt Marti Smits, manager projectbureau. “Elke woning verliest warmte. En er is energie nodig om dit warmteverlies te compenseren. Die energiebehoefte mag niet groter zijn dan 25 kWh/m². Een uitdaging, maar gelukkig zijn de systematieken die we hebben ontwikkeld voor onze nul-op-de-meterconcepten ook geschikt voor BENG.”

Hoogwaardige isolatie en kierdichting

Maatregelen die we inzetten om de energiebehoefte te beperken, zijn een extra geïsoleerde buitenschil en optimale kierdichting. Marti Smits: “De oplossing hebben we zelf in huis, met de prefab houtconstructies die we produceren in onze houtconstructiehal. Hier engineeren we de complete buitenschil tot op de millimeter nauwkeurig. En op locatie werken we de woning kierdicht af.” Deze werkwijze werd al met succes toegepast bij de ontwikkeling en bouw van twintig ecologische woningen in Malden. Het resultaat: woningen met een zeer hoge isolatiewaarde en een goed en gezond binnenklimaat. “Het minimum aan energieverlies is het bewijs”, aldus Marti Smits. “Echt een uitkomst voor de duurzaamheidsopgave die voor ons ligt.”

BENG in het kort

BENG staat voor ‘Bijna EnergieNeutraal Gebouw’. De jaarlijkse energieprestatie wordt uitgedrukt in drie BENG-indicatoren:
1 – De energiebehoefte van het gebouw is maximaal 25 kWh/m².
2 – De hoeveelheid fossiele brandstof is maximaal 25 kWh/m².
3 – Het aandeel hernieuwbare energie is minimaal 50% van het primaire energiegebruik.
Deze indicatoren en eisen vervangen de huidige EPC. Naast hoogwaardige isolatie en kierdichting voor de eerste eis, realiseren we de andere twee BENG-indicatoren met bewezen oplossingen zoals zonnepanelen, warmtepompen en andere efficiënte installaties. De definitieve BENG-eisen worden in de loop van 2018 vastgesteld.

SAMSUNG CSC

Hendriks Coppelmans is onderdeel van Hendriks Bouw en Ontwikkeling