23 april 2019

Een terugblik met Cohesie: op bezoek bij Woongroep de Pannehoeve

Een jaar geleden ontving Woongroep De Pannehoeve uit Helmond een mooi bedrag van ons maatschappelijk Fonds Cohesie: € 6.120,-. Dat kregen zij voor hun project Pimp up the gang, waarmee ze de gang op hun verdieping graag wilden opknappen. Onlangs nodigde de Woongroep Fonds Cohesie uit om het eindresultaat te bekijken.

Pimp up the gang

In de woongroep wonen elf jongeren met autisme. Zij wonen zelfstandig – met begeleiding van het Regionaal Autisme Centrum – op de vijfde verdieping van woonzorgcentrum De Pannehoeve in Helmond. Bijzonder aan deze woonsituatie is dat de jongeren kunnen integreren met de ouderen die in het gebouw wonen. De appartementen en studio’s van de jongeren zijn allemaal naar wens omgetoverd tot een eigen plekje. Het fijne gevoel dat zij daar hebben, misten ze echter in de gang waar ze wonen. De oude groene kleuren, steunbalken en versleten vloerbedekking gaven hen het gevoel dat ze in een ziekenhuis woonden. Maar geld om dit op te knappen was er niet. Daarom gaven ze het project op bij Fonds Cohesie. Met succes.

Feestelijke onthulling

Na de feestelijke cheque-overhandiging in februari 2018 zijn de bewoners meteen aan de slag gegaan met hun begeleiders. We zijn nu een jaar verder en de gang is klaar. Namens Fonds Cohesie zijn Bart en Monique Hendriks op bezoek gegaan bij de woongroep voor de feestelijke onthulling van het resultaat. Hierbij waren ook Brigitte Stuurstraat, directrice van het Regionaal Autisme Centrum, en enkele medewerkers aanwezig. Ook de buren van een verdieping lager waren erbij. Er is een goede band ontstaan tussen de ouderen van de vierde verdieping en de jongeren van verdieping vijf. De ouderen komen af en toe gezellig op de koffie.

Het resultaat

De bewoners maakten samen met hun begeleiders keuzes over de materialen, kleuren en decoratie voor de nieuwe gang. Uiteindelijk hebben zij de vloerbedekking vervangen, de wanden geschilderd en de houten leuningen weggehaald die de gang een ziekenhuisuitstraling gaven. Ook de voordeuren van de appartementen en studio’s zijn geschilderd. Iedere deur kreeg de kleur die de bewoner van dat appartement had uitgekozen. Zo bleef de gang één geheel, maar heeft iedere bewoner toch een ‘eigen’ stukje. Om de gang af te maken werden schilderijen opgehangen. Enkele daarvan zijn gemaakt door de bewoners. Zij zijn erg blij met het resultaat. “Ik vind het leuk dat de gang veranderd is. De kleuren zijn mooier dan eerst.”, aldus één van de jongeren.