Doorstroomwoning

Betaalbare koopwoning voor scheefhuurders en starters

Een betaalbare koopwoning voor scheefhuurders en starters, daar is dringend behoefte aan. Hoe krijgen we de doorstroming van huur naar koop weer op gang? En hoe geven we starters toegang tot de koopmarkt?

Perspectief!

Veel zogenaamde scheefhuurders houden ongewild een (sociale) huurwoning bezet, waarvan de huur te laag is in verhouding tot hun inkomen. In Nederland gaat het naar schatting om 260.000 tot 330.000 huishoudens. Daarnaast vallen ook veel andere starters tussen wal en schip, omdat de financiële drempel voor de aanschaf van een koopwoning te hoog is. Met de Doorstroomwoning® hoeven deze doelgroepen geen beroep te doen op de huursector en kunnen zij investeren in hun toekomst. Zo bevorderen we doorstroming en instroming op de koopmarkt. Tegelijkertijd creëren we zo woonruimte voor huurders op wachtlijsten. 

2/3 betaalbaar bouwen

Met de Brabantse Woondeal ligt er een prachtige ambitie om 130.600 woningen te realiseren tot 2030. Mét de uitdaging om tweederde hiervan te bouwen in de categorie betaalbaar. De overheid heeft de grens van betaalbaarheid in de koopsector gesteld op max. €355.000,- V.O.N. Een woning in deze prijscategorie is echter onbereikbaar geworden voor een steeds grotere groep scheefhuurders en starters. Deze doelgroep vraagt om een nieuw woonproduct (grond + woning) dat financieel bereikbaar en betaalbaar is.

Doorstroomwoning

De Doorstroomwoning is een grondgebonden woning een gebruiksoppervlak van 55m2. De woning beschikt over twee woonlagen, twee slaapkamers en een berging. De Doorstroomwoning omvat ook strategische keuzes in het aantal m2 kavel en financieringsmethodieken. Met de juiste samenstellingskeuzes leidt dit tot een betaalbare woning met een koopsom vanaf € 225.000,- V.O.N, een netto maandlast vanaf € 586,- en is de woning financieel bereikbaar voor mensen met een (gezamenlijk) bruto jaarinkomen vanaf € 37.000,-. De (financiële) samenstelling van de Doorstroomwoning kan per gemeente anders zijn. 

Betaalbaar nu én in de toekomst

De Doorstroomwoning moet niet alleen nu betaalbaar zijn, maar ook later nog bestemd blijven voor deze doelgroep. Daarom zijn in de samenstelling van de Doorstroomwoning aspecten verwerkt die ervoor zorgen dat de woning ook voor de toekomst behouden blijft als betaalbare woning voor starters en scheefhuurders.

Meer weten?

Als specialist op gebied van betaalbare woningen, gaan we graag samen met gemeentes en corporaties de uitdaging van de Woondeal aan. Meer weten? Bekijk de leaflet of maak een afspraak met Edwin van Tilburg. Graag gaan wij met u in gesprek om uw Doorstroomwoning samen te stellen.

Bekijk ook ons concept Budgetwoning®

 

Download leaflet


  Downloaden

  Bedankt voor je interesse. Vul je e-mailadres in en we sturen
  een mail met download-link naar je toe.

  Bedankt

  De download is verstuurd naar je mailbox. Je kunt de download ook bekijken via onderstaande link.

  Download: leaflet-doorstroomwoning

  Publicaties

  Meer weten? Neem contact op!

  Edwin van Tilburg
  Edwin van Tilburg
  Projectontwikkelaar
  T: (06) 51 65 79 14
  "Zullen we samen wonen geweldig maken?"
  Hendriks Coppelmans is onderdeel van Hendriks Bouw en Ontwikkeling