26 mei 2020

Contactloze woningopnames van start in Boxtel

Terug

Hoe zorg je ervoor dat warme opnames in coronatijd toch door kunnen gaan? Met woonstichting JOOST vonden we een manier die veilig, werkbaar en bewonersvriendelijk is. Afgelopen maandag zijn we gestart met deze contactloze woningopnames. De eerste ervaringen zijn positief.

In de wijk Selissenwal in Boxtel gaan we planmatig onderhoud en energetische verbeteringen uitvoeren bij 62 woningen aan Het Schild en omliggende straten. In de voorbereiding dreigde het coronavirus roet in het eten te gooien. Want bij de bewoner thuis een woning opnemen, hoe doe je dat met de geldende RIVM-richtlijnen? Met een beetje techniek, goede bewonerscommunicatie en wat aanpassingsvermogen van alle betrokkenen vonden we samen een oplossing.

Livestream beeldverbinding

De opzichter van JOOST en uitvoerder Rini Jansen lopen tijdens de opname samen door de woning, natuurlijk op anderhalve meter afstand van elkaar. De bewoner is niet thuis, maar kijkt in de nabijgelegen rustwoning via een livestream beeldbelverbinding mee. Via een geluidsverbinding staat de bewoner in contact met de mannen in de woning. Zo kunnen aanwijzingen uitgewisseld worden en over en weer vragen gesteld worden. Ook in de rustwoning is gedacht aan de veiligheid van zowel bewoners als de sociaal consulent van JOOST. Ook hier geldt de anderhalve meter. En met het plexiglazenscherm op de keukentafel is er visueel contact zonder besmettingsgevaar. De eerste ervaringen zijn goed, zowel bij bewoners als bij JOOST en Hendriks Coppelmans. “Het is anders dan anders en dus even wennen, maar we zijn blij dat we de voortgang zo in het project kunnen houden”, aldus Rini.
De onderhoudswerkzaamheden aan Het Schild en omgeving gaan naar verwachting na de zomer van start. Ook bij andere onderhoudsprojecten voor andere opdrachtgevers bereiden we inmiddels soortgelijke contactloze woningopnames voor.

De bewoonster kijkt in de rustwoning mee via een live verbinding

Hendriks Coppelmans is onderdeel van Hendriks Bouw en Ontwikkeling